in

10+ állatpár, amik majdnem teljesen egyformák (és hogyan különböztesd meg őket)

Mi lenne, ha azt mondanánk neked, hogy valószínűleg Te is rosszul hívsz bizonyos állatokat? Nem, itt nem olyan egzotikus állatokra gondolunk, amiket sokan még felismerni sem tudnának, hanem a leghétköznapibb állatokra, melyek annyira hasonlítanak egy-egy másik állatfajtára, hogy első ránézésre szinte lehetetlen őket megkülönböztetni. Kevesen tudják például, hogy mi a különbség egy láma vagy egy alpaka, vagy mondjuk egy polip és egy tintahal között.

1. Teve vagy dromedár

Bár leggyakrabban csak úgy különböztetjük meg őket, hogy egypúpú vagy kétpúpú teve, az egypúpú dromedár valójában egy teljesen más állatok. A dromedárok a teve nemzetség egyik fajtája, de van néhány dolog, amiben nagyon különbözik a rendes, más néven kétpúpú tevéktől. Leglátványosabb különbség talán a púpjaik eltérő számra, de a dromedárok szőre jóval rövidebb, mint a kétpúpú tevéké.

2. Láma vagy alpaka

Nem véletlen, hogy mindkét állat ennyire hasonlít az előbb említett tevékre, mivel ők is ugyanabból az állatcsaládból származnak, mint ők, vagyis a tevék rokonai. Mégis sok különbség van azonban a lámák és az alpakák között. A láma nagyobb, mint az alpaka, arca hosszabb és a füle is jellegzetes. Mindkét állat szőre nagyon puha és vastag, ám az alpakáké valamivel nagyobb. Ha találkozunk velük, érdemes őket megsimogatni. Már persze, ha hagyják, mivel mindkét állat nagyon félénk természetű.

3. Juh vagy kecske

Na, a juhok és a kecskék már egyáltalán nem állnak rokonságban a tevékkel. A kecskeformájúak családjába tartoznak, és ha jobban megnézzük őket, azért vannak köztük látványos különbségek. A kecskék szőre és szakálla például legendás, míg a juhokat köztudottan elsősorban a szőrük miatt tartják, amiből rengeteg különféle dolgot állítanak elő. Ha a juhoknak szarva van, akkor könnyű megkülönböztetni őket, mivel a kecskék ördögi szarvával ellentétben, az övék lekerekített és spirál alakú.

4. Polip vagy tintahal

Bár a tintahal és a polip is egyaránt vízben él, mégis teljesen más állatokról beszélünk. Először is, a polipoknak 4 pár csápjuk van, tehát összesen 8, míg a tintahalaknak nyolc rövidebb nyúlvány és két fogókar helyezkedik el a testén – utóbbi kettőt fegyverként használja, ezzel ejti el a zsákmányát. Nem mellékesen egyébként a tintahalak sokkal kisebbek, mint a legtöbb polip.

5. Kacsa vagy liba

Mindkettő nagyon szép, és örülünk, ha találkozunk velük, de sokkal jobb lenne, ha meg is tudnánk őket különböztetni, nem? Ahhoz, hogy ez sikerüljön, először is ismernünk kell a méreteiket. A libák sokkal nagyobbak, nyakuk pedig hosszabb, mint a kacsáké. Általánosságban elmondható továbbá, hogy a libák lábának mérete is jóval nagyobb, mint a kacsáké.

6. Hangya vagy termesz

Oké, azt azért nem nehéz megmondani, hogy hangya vagy termesz van az otthonunkban, hiszen amíg előbbiek csak maximum morzsák és egyéb élelmek reményében lepik el a házunkat, addig utóbbiak felzabálják a ház gerendáit és a fa bútorokat. Ha a szabadban kell azonban különbséget tennünk közöttük, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy a termeszek teste sokkal vastagabb, míg a hangyák dereka karcsú.

7. Varangy vagy béka

A békák és a varangyok közel sem annyira hasonlóak, mint gondolnánk. Ebből adódóan könnyedén megkülönböztethetők: a békák kisebbek, bőrük pedig simább. A varangyok ezzel szemben jóval robusztusabbak, izmosabbak, lábujjaik pedig rövidebbek, mint a békáké.

8. Majom vagy csimpánz

Mi? Hát a majmok és a csimpánzok nem ugyanazok? Nos, nem. A csimpánzok nem tartoznak a majomfaj közé, ahogy a sokszor szintén idevett gorillák sem. Érdemes megfigyelni, hogy a majmok kisebbek, és szőrösebbek, míg a leglátványosabb különbség mégis az, hogy a csimpánzok a majmokkal ellentétben nem rendelkeznek farokkal.

9. Vörös macskamedve vagy mosómedve

Az egyszerűség kedvéért a legnagyobb különbség közöttük valóban az, hogy az egyik vörös, a másik pedig fekete. A vörös panda orra azonban jóval laposabb, mint a mosómedvéé, a szeme körüli foltok, pedig fehérek, nem pedig feketék.

10. Kaméleon vagy leguán

A legkülönbözőbb dolog köztük a szemük. A kaméleonok szeme – a leguánoktól eltérően – egy sötét pontból áll, amit az alsó és felső szemhéjuk vesz körül, és különböző irányokban tudják mozgatni. A leguánoknak ezzel szemben normális szemük van, mint a többi gyíkfélének.

11. Földikutya vagy prérikutya

Ikrek lennének? Nos, ha közelebbről is szemügyre vesszük őket, akkor észrevesszük, hogy ezek az állatok távolról sem azonosak. Igaz, hogy mindketten a mókusfélék családjába tartoznak, és ennek köszönhető a sok hasonlóság, de a prérikutyák mégis kisebbek, lábaik pedig rövidebbek, mint a földikutyáknak. A földikutyáknak egyébként lapos fejük van, és jóval robusztusabb méretük.

12. Katicabogár vagy verőköltő bodobács

Közelről kell szemügyre vennünk őket, hogy megtaláljuk a különbségeket, mivel mindketten aprók, vörösek, és a hátukon foltosak. De nagyjából ezzel a hasonlóságok végére is értünk. A verőköltő bodobács valójában egy poloskafajta, ami hosszú testtel és nagy csápokkal rendelkezik. A katicabogarak ezzel szemben gömbölyűek, apró antennáik vannak, és sokkal aranyosabbak.

13. Róka vagy panyókás sakál

Ilyen hasonló megjelenés mellett, még az eltérő színű fülhegyek alapján is nehéz lennem megmondani, hogy melyik-melyik. Megkülönböztetésükre a legjobb módszer, ha odafigyelünk a szőrük színére: a panyókás sakál hátán nagy fekete folt helyezkedik el, ezért van az, hogy feketehátú sakálnak is hívják. Továbbá testüket fehér foltok borítják, melyek a rókákról nem mondható el.

forrás

Egy pilóta 19 olyan kérdésre válaszolt, ami már mindannyiunk fejében megfordult repüléskor

Végre! Mindenki erre várt: Radics Gigi most először mutatta meg teljes alakjában a tündéri kislányát