in

13 bizonyíték rá, hogy Dél-Korea nem csak egy ország, hanem egy teljesen más világ

A reggeli frissesség országa, ahogy a koreai lakosok hívták magukat sok-sok évvel ezelőtt, még ma is nagy meglepetést képes okozni a turisták és a világ más részein élő emberek számára. Napjainkra nagyot változott a világ, hiszen koreai kozmetikumokat hordunk, koreai zenéket hallgatunk, vagy akár koreai filmeket is nézünk, tehát nem meglepő, ha mi magunk is szeretnénk személyesen ellátogatni ebbe a nagyon különleges országba.

A Híraréna-nál meggyőződésünk, hogy Dél-Korea egy annyira más világ, hogy európai fejjel tulajdonképpen lehetetlen kiismerni, de azért érdemes megpróbálni. Ma például 13 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amik a leggyakrabban szokták meglepni a távolról ide érkező embereket.

 • A koreai feleségek nem engedik a férjüknek, hogy megegyék a csirkeszárnyat, mivel úgy tartja a babona, hogy ha egy férfi csirkeszárnyat eszik, akkor egy másik nőhöz repül. Ezért a csirke ezen részét inkább csak nők fogyasztják.
 • A férfiak és nők közötti ideális korkülönbség körülbelül 4-5 év. Ha egy férj ennél idősebb a feleségénél, azt a koreaiak már rossz szemmel nézik, a 10 év vagy annál nagyobb különbség pedig tulajdonképpen tabu.
 • A koreai fiatalok a “Van kedved átjönni rament enni?” kifejezést használják, amikor diszkréten meg szeretnék hívni a szerelmüket, hogy töltse velük az éjszakát. A ramen egyébként egy Koreában népszerű tésztaleves. Ilyen esetekben más országokban általában teázni, kávézni vagy filmezni hívják át egymást az emberek.

 • A koreai ajándékozás illemtana elég egyedi. Ajándékadásnál szeretik hangosan kimondani, sőt egyenesen hangsúlyozni, ha egy ajándék drága volt. Néha az árcédulákat is direkt rajta hagyják a meglepetéseken.
 • A munka világában szintén furcsák a szabályok. Dél-Koreában nem szokás felállni az asztaltól és hazamenni, még akkor sem ha a munkaidő lejárt – legalábbis, ha egy nálad idősebb ember van még az irodában. Nem feltétlenül főnök, bárki. Ilyenkor bár meg lehet kérdezni, hogy elmehetsz-e, ez nem ajánlott. Első alkalommal még elnézik, de ha ez többször is előfordul, az a cégnek már elegendő ok lesz arra, hogy jövőre ne hosszabbítsanak veled szerződést.

 • Koreában egyedülálló, hosszú távú lakásbérlésirendszer működik, melyet “chonse”-nak hívnak. Miután az ember kiválasztotta a neki tetsző lakást, a bérlő letétet fizet a tulajdonosnak, mely általában a lakás teljes árának 50-80%-a. A tartózkodás ideje alatt a bérlő nem fizet díjat, viszont a bérbeadó a tőle kapott pénzt letétbe helyezi valamelyik banknál, hogy így tegyen szert extra nyereségre. A bérleti idő lejártával a teljes kaució visszakerül a bérlőhöz, aki így sokkal könnyebben tud majd saját lakást vásárolni magának.
 • A reggeli frissesség országában a virágzó kozmetikai ipar ellenére nagyon nehéz például dezodort találni, mivel a koreaiak nem használnak ilyet. Neem, ez nem jelenti azt, hogy büdösek lennének, pusztán nincs szükségük dezodorra, mivel hiányzik belőlük az a gén, ami az izzadságokban megtalálható baktériumokért felelős – a legtöbb embernél ugyanis ez okozza a kellemetlen izzadtságszagot.

 • A szerelmesek ünnepének ellentétére találták ki a fekete napot, amit április 14-én ünnepelnek. Ezen a napon minden szingli férfi és nő fekete ruhát visel és fekete ételt eszik, miközben a saját szerelmi életén viccelődik.
 • A koreaiak létrehoztak egy alkalmazást, ami fizet a gyaloglásért. Ha a felhasználó átlépi az előírt napi lépésszámot, akkor jóváírják a számláján a pénzt, amit az alkalmazás partnerüzleteiben lehet aztán levásárolni.
 • A reggeli frissesség országában az emberek nem úgy tekintenek a WC-papírra, mint egy olyan tárgyra, ami kizárólag a fürdőszobához tartozik. Itt a vécépapír szalvéta és papírtörlő is egyben, ezért ne lepődj meg például, ha egy koreai ember vécépapírral a kezében ül az étkezőasztalnál. A koreaiak egyszerűen nem értik, hogy miért kellene “újból feltalálni a kereket”, mikor a már létező vécépapírt más célokra is fel lehet használni.

 • Koreában úgy gondolják, hogy kapcsolat van az ember sorsa és a környezete között. Van egy egész sor szabály erre, amit Phunsu Chiri-nek hívnak. Ezt az épületek építésekor is figyelembe veszik, hogy a földrajzi adottságok összhangban legyenek például a domborzattal, a tavakkal-folyókkal vagy az éghajlattal. A Phunsu Chiri-t a temetkezési helyek kiválasztásánál is használják.
 • Míg idehaza általában előítéletekkel kezeljük a gyorsleveseket vagy nem tartjuk őket elég egészségesnek, addig Koreában alapvető élelmiszernek számít, amit az emberek kismillió különféle módon egészítenek ki és dobnak fel, hogy különleges, teljes értékű étel váljék belőle.

 • Dél-Koreában nagyon divatosak az ultrarövid szoknyák, a nők még hideg időben is ilyet hordanak. Ennek ellenére azonban nem szokás például csupasz vállal vagy mély dekoltázzsal emberek közé menni, az ilyet ugyanis rossz szemmel nézik az emberek.


Bónusz: egy szokatlan történet a női készülődésről.

Láttam egy nőt a metrón, akinek hajcsavarók voltak a hajában. Már épp oda akartam menni szólni, hogy bocsánat, de elfelejtette kivenni őket, amikor megláttam, hogy egy másik lány is felszáll, akinek szintén hajcsavarók voltak a hajában. Hamar világossá vált, hogy a koreai nők nem korlátozzák a készülődést és a szépítkezést a fürdőszobájukra, hanem tulajdonképpen bárhol, a buszon, a metrón vagy a nyilvános vécékben is folytatják ezeket. © 110101 / Pikabu

forrás

5 perce ÉRKEZETT! A koronavírusra való tekintettel MOSTANTÓL EZ IS INGYENES

16 ember, akinek látványos módon sikerült kudarcot vallania