in

OMGOMG LOLLOL

13 meg nem valósult grandiózus projekt a múltból, amik alaposan átszabták volna a nagyvárosok arculatát

A világ legtehetségesebb építészei időről-időre olyan grandiózus projektekbe vágják a fejszéjüket, melyekkel teljesen átszabhatnák a világ nagyvárosainak arculatát. A listánkon szereplő építmények azon kevesek közé tartoznak, melyek minden előkészület ellenére végül is sosem készültek el. Ennek oka legtöbbször, hogy olyan történelmi eseményekhez vagy személyiségekhez kapcsolódtak, amik és akik az idő múlásával már nem voltak releváns, vagy csak egyszerűen a nagy koponyák is belátták, hogy milyen pazarlóak és feleslegesek ezek az építmények.

1. Diadal-elefánt, Párizs

Az ötlet keletkezésének ideje: 1758.

Az építész Charles Ribart hatalmas elefántját eredetileg a Champs-Élysées sugárútra építették volna az Arc de Triomphe (diadalív) helyett.

2. Függővasút, London

Az ötlet keletkezésének ideje: 1960-as évek.

Az 1960-as évek vége felé a buszhasználat csökkenni kezdett Londonban, mivel az emberek egyre inkább a saját gépkocsijaikkal jártak dolgozni. Ez természetesen komoly dugókhoz vezetett, és ennek a megoldására született az egész várost átszelő függővasút ötlete, ami végül azonban soha nem valósult meg.

3. Tatlin-torony, Szentpétervár

Az ötlet keletkezésének ideje: 1910-es évek.

Tervezett magasság: 400 méter.

A Vlagyimir Tatlin szovjet építész által megálmodott projekt lett volna Európa első felhőkarcolója. Az orosz hagyományra utalóan, az épület egyben emlékmű is lett volna, ám végül sosem készült el.

4. Hyperbuilding felhőkarcoló, Bangkok

Az ötlet keletkezésének ideje: 1996.

Tervezett magasság: 1000 méter.

Az épület bonyolult felépítésének köszönhetően állítólag 120 ezer ember lakhatási gondjait, illetve a város energetikai problémáit oldották volna meg ezzel a hatalmas épülettel.

5. Trafalgar piramis, London

Az ötlet keletkezésének ideje: 1820-as évek.

Tervezett magasság: 110 méter.

A piramis a tervek szerint a Trafalgar téren épült volna, a 22 lépcsője pedig a két angol-francia háború egy-egy évét jelképezte volna.

6. Szovjetek Palotája, Moszkva

Az ötlet keletkezésének ideje: 1930-as évek.

Tervezett magasság: 415 méter (beleértve a 100 méteres Lenin-szobrot).

A 30 években meg is kezdődött ennek a 100 emeletes épületkomplexumnak az építése, ám a Nagy Honvédő Háború miatt a projektet végül elhalasztották. A háború után pedig már a szovjeteknek készült palotát építészeti túlzásnak tartották, ezért az ötletet végül elvetették.

7. Repülőtér a Temze felett, London

Az ötlet keletkezésének ideje: 1934.

A repülőtérnek eredetileg a Parlament épülete mellett állt volna, a Wstminster-híd és a nemrég átadott Lambeth-híd között. A tervek szerint elég magas lett volna ahhoz, hogy a hajók átférjenek alatta, a repülőgépek pedig biztonságosan le tudjanak szállni a tetején, ám végül sosem valósult meg.

8. Emberek emlékműve, Washington

Az ötlet keletkezésének ideje: 1924.

Csak a boltív belső magassága 90 méter lett volna, ám a projekt fejlesztését végül az építész William Clark Noble félbeszakítottak.

9. Manhattan repülőtér, New York

Az ötlet keletkezésének ideje: 1946.

Becsült magasság: 60 méter.

Az amerikai álomrepülőtér gondolata kicsit hasonlít a Temze feletti londoni repülőtérhez. A projektet azonban túl drágának és fölöslegesnek találták, ezért elvetették.

10. Népcsarnok, Berlin

Az ötlet keletkezésének ideje:  30-as évek vége.

Becsült magasság: 290 méter.

Maga Adolf Hitler vezette volna a projekt építését, amit a Harmadik Birodalom második világháborús győzelmének emlékére készítettek volna a tervek szerint.

11. Viktoriánus felhőkarcoló a londoni Crystal Palace parkban

Az ötlet keletkezésének ideje: 1851.

Becsült magasság: 304 méter.

A modern építészek határozottan örülnek annak, hogy az emberek nem mertek végül belevágni akkoriban egy ilyen hatalmas projektbe, véleményük szerint ugyanis az épület garantáltan összeomlott volna, hatalmas tömegszerencsétlenséget okozva.

12. George Washington-emlékmű a New York-i Union Square-en

Az ötlet keletkezésének ideje: 1822.

Becsült magasság: 130 méter.

Ha a tornyot valóban megépítették volna, akkor nagyjából kétszer akkora lett volna, mint bármely más épület ekkoriban New York területén. Az ötletet azonban végül elvetették, és George Washington csak egy elegáns lovas bronz szobrot kapott, ami mai napig megtalálható a Union Square-en.

13. Shimizu Mega-City Pyramid, Tokiói-öböl

Az ötlet keletkezésének ideje: 2004.

Becsült magasság: 2004 méter (földtől mérve, víz felett csak 730 méter).

Becsült terület: 8 négyzetkilométer.

A „Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid” egy tervezett projekt, amelynek keretében egy hatalmas piramist építenének a japán Tokiói-öbölben. A szerkezet körülbelül 14-szer magasabb lenne, mint a Gízában található nagy piramis. Az építmény 750 000 ember befogadására lenne alkalmas, és 730 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedne el, beleértve az 5 rácsos tartószerkezetet, melyek mindegyike akkora, mint a gízai nagy piramis.

A tervezett építmény olyan nagy, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az építéshez olyan anyag, amely megtartaná a szerkezet súlyát, ezért az építés kezdetét 2030-ra halasztották.

forrás

A világ 7 országa, ahol a fodrászatok látogatása nagy meglepetés lehet egy turista számára

18 félelmetes fotó a tengerről, ami után a saját fürdőkádadba is óvatosan szállsz majd bele