in

OMGOMG CuteCute WTFWTF AngryAngry CryCry LOLLOL LoveLove

14 népszerű fotó, amiről kiderült, hogy csak ügyes hamisítvány

Az interneten olyan sok szórakoztató vagy éppen lenyűgöző fotót láthatunk, hogy legtöbbször már meg sem fordul a fejünkben annak a lehetősége, hogy nem is a valóságot, hanem csak egy ügyesen kivitelezett fotómanipulációt láthatunk. Pedig nem ártana, hiszen a Photoshop-mesterek előszeretettel járatják a bolondját az internetezőkkel, épp úgy, ahogy azt az alábbi képek esetében is tették.

1. Mesébe illő lila erdő Skóciában.

Ezzel a névvel jelent meg az interneten néhány évvel ezelőtt a jobb oldali képen látható természeti csoda, melyről azóta kiderült, hogy egyáltalán nem is lila, de ami még jobb: nem is Skóciában, hanem Új-Zélandon található.

2. Csillag és félhold alakú sziget.

A hawaiin található Molokini-szigetről terjedt el ez a népszerű fotó nem is olyan régen az interneten, ám hogy ne érje meglepetésként a sebtiben odautazó turistákat, jó ha tisztában vagyunk vele: bár a sziget tényleg félhold alakú, nincs csillag a közepén.

3. Egy csepp tengervíz, 25x nagyításban.

Ez a fotó szintén vírusként terjedt a neten néhány évvel ezelőtt, azt hirdetve, hogy ennyi féle mikroorganizmus és plankton található egyetlen csepp tengervízben. Ez azonban badarság, a kép egy megszűrt, Petri-csészében összegyűjtött koncentrátum nagyítását tartalmazza, a valóságban több száz vagy akár ezer liter tengervíz kellene ahhoz, hogy ennyi mikroorganizmust gyűjtsünk össze belőle.

4. Pulton ülő béka-lány.

Mindenkit – köztük minket is itt a Liked.hu-nál – meglepett anno a képen látható lány hajlékonysága és vicces pofátlansága, miközben béka módjára üldögél az őt kiszolgáló ügyintéző ablakánál, ám mint sok más fotóról, azóta erről is kiderült, hogy csak egy jól megszerkesztett átverés és a lány valójában csak az egyik lábát tette fel a pultra.

5. Víz alatti jéghegy.

Ezt a jéghegyről készült népszerű fotó olyan lélegzetelállító volt, hogy sokan háttérképnek állítottuk annak idején. Azóta a kép készítője, Ralph Clevenger lerántotta a titkát: a kép 4 különálló képből lett összemontírozva, a víz alatt látható jéghegy pedig nem más, mint egy sima víz feletti jéghegy, megfordítva és megszerkesztve.

6. Hurrikán utáni cápa, a texasi Houston-autópályán.

Nem volt ilyen, valaki erről a képről lopta le és rakta át a cápát a texasi autópályán készült képre:

7. 4 éves kisfiú védi a kishúgát egy nepáli földrengés után.

Ez a fotó a 2015. április 25-ei nepáli földrengés után lett felkapott, mondván, hogy egy kishúgát védelmező 4 éves kisfiút ábrázol. A valóságban azonban a kép 2007-ben készült, Vietnámban. A fénykép készítője, Na Son Nguyen a BBC-nek azt is elmondta, hogy a kislány megijedt valamitől, a bátyja pedig ekkor sietett a segítségére.

A kép azóta a szíriai háború és sok más egyéb katasztrófa idején is időről-időre előkerült, ám nem árt, ha tudjuk róla a valódi igazságot.

8. Ez történik, amikor villám csap a homokba:

Természetesen nem történik ilyen, ezt a képet a népszerű homokszobrász, Sandcastle Matt osztotta meg az interneten.

9. Motorháztétőn melegedő marha.

Szintén egy olyan fotó, mellyel jó néhányszor találkozhattatok már akár itt, a Liked.hu-n is. Az eredeti kép 2013-ban jelent meg az interneten, aztán valaki kapva kapott az alkalmon és kihasználta a benne rejlő lehetőségeket. Így került fel a szarvasmarha ennek a BMW-nek a motorháztetejére és lett világhírű később a neten. 

10. Óriásmacska.

2003-ban még nem nagyon voltunk hozzászokva az ilyesmihez, ezért valódi sokként ért bennünket Cordell Hauglie hatalmas macskájáról készült kép, melyről később kiderült, hogy csak egy szimpla manipulált fotó, amivel a barátját szerette volna megtréfálni.

11. Steven Seagal szamárfület mutat Vladimir Putinnak.

Bár Seagal és Putin barátsága híresen közeli, ezt azért még valószínűleg maga Steven Seagal sem merné bejátszani az orosz elnökkel. A valódi, Photoshop-mentes kép egyébként így néz ki:

12. A sikoly, Theresa May irodájában.

Ez a fotó 2016 szeptemberében látott napvilágot és Theresa May-t, valamint a brit kabinet 27 tagját ábrázolja. Igazi vírusként azonban csak azután kezdett el terjedni, miután valaki lecserélte a brit miniszterelnök irodájában lógó képet Edvard Munch Sikoly című festményére. Ez persze szintén kamu volt, így néz ki az eredeti fotó:

13. Kézzel faragott szekrény, ami úgy néz ki, mint egy optikai csalódás.

A fotó valóban az olasz dizájner, Ferruccio Laviani egyik szekrényét ábrázolja, ám igazából csak annak számítógépes modelljét. Ez a képen látható szekrény végül sohasem készült el, csak egy látványos digitális vázlat maradt.

14. A Jupiter másik oldala.

Ez a fotó úgy került fel az internetre, mint a NASA egyik űrszondája által készített felvétel, amit a Jupiterhez érve készített, annak eddig ismeretlen oldaláról. Ez azonban csak izgalmas körítés, a kép mögött rejlő valóság pedig ennél jóval lehangolóbb…

forrás

16 borzalmas tetoválás olyan emberektől, akik hatalmas hibát követtek el

21 jól ismert dolog, amit még sosem láthattunk belülről