in

CuteCute OMGOMG

14 ok, amiért Ausztrália az egyik legőrültebb hely a bolygón

Mindig is szerettél volna egy olyan helyre utazni, ahol karácsonykor hó helyett csillogó rovarok lepik el a fákat? Ahol a madarak utánozzák a kutyák hangját vagy a Te éneklésedet? Igen?! Akkor csak egy vízumra és egy repülőjegyre van szükséged, és irány Ausztrália, ahol ilyen és ehhez hasonló őrült dolgok várnak rád, amellyel sehol máshol nem találkozhatsz a bolygón.

1. UV-jelző táblák az utakon.

Mivel Ausztráliában olyan erős az UV sugárzás, hogy már percek alatt is komoly égési sérüléseket okozhat, ezért az utcákon különböző UV-jelző táblák mutatják, hogy mikor a legbiztonságosabb az utcára merészkednünk. Az ilyen tábláknak hála az emberek könnyebben betájolhatják, hogy mikor menjenek el intézni az ügyes-bajos dolgaikat, vagy mikor engedjék ki a gyermekeiket játszani a többi gyerekkel.

2. Csúnya zöldségek és gyümölcsök.

Ausztráliában a „csúnya” zöldségek és gyümölcsök sem mennek kárba, ezeket ugyanis szétválogatják, és alacsonyabb áron kínálják a vásárlóknak, akik előszeretettel vásárolják őket, hiszen ízüket és vitamintartalmukat tekintve épp olyanok, mint a hibátlan társaik.

3. Van metró, de nem a föld alatt.

Az ausztrál metró azon kevés metró közé tartozik a világban, ami a föld felett közlekedik. Érdemes még megjegyezni, hogy Ausztráliában a tömegközlekedési jegyrendszer időalapú, szóval létezik például 2 órás és 1 napos jegy, melyet minden létező tömegközlekedési eszközön felhasználhatunk az adott időben, függetlenül ennek típusától. Ettől függetlenül azonban a tömegközlekedés nem túl népszerű Ausztráliában, az emberek inkább kerékpárral vagy gyalogosan közlekednek.

4. Nagyon különleges konnektorok.

Ausztrália olyan különleges hálózati aljzatokat használ, amit rajta kívül csak Új-Zélandon, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken használnak az emberek. Épp ezért minden más turistának átalakító adaptert kell vásárolnia, ha a használni akarja az ausztrál konnektorokat.

5. Vegemite.

A Vegemite egy Ausztráliában igen népszerű, a mindennapi étkezés és szinte a nemzeti identitás részét képező „kennivaló” élelmiszer magas só- és glutaminsav-tartalommal.

6. Húsevő koalák

Európai fejjel nézve cukik és aranyosak, az ausztrálok azonban nem győzik felhívni a figyelmet a húsevő koalák veszélyeire. Ezek hatalmas, agresszív állatok, amik sokszor a fák tetejéről ugranak rá a gyanútlanul sétáló emberekre és akár életveszélyes sérüléseket is okozhatnak. A helyiek gyakran hajukba tett villákkal védekeznek ellenük.

Szerencsére, a húsevő koala csak egy átverés, amit az ausztrálok találtak ki a turisták megrémítése céljából.

Így néz ki valójában egy koala és bár tényleg lehetnek rossz napjai, valójában teljesen ártalmatlan az emberre nézve.

7. Egészségügyi besorolás az élelmiszereken.

Az ausztrálok rendkívül büszkék a becsületes élelmiszergyártóikra, akik az ételek csomagolásán – több egyéb mellett – azok egészségességi rátáját is feltüntetik. Ez megkönnyíti a vásárlást azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni.

8. Nincs meghátrálás.

Azért választották az emukat és a kengurukat Ausztrália nemzeti szimbólumának, mert ezek jelképezik az előrehaladást, köszönhetően annak, hogy ezek az állatok nem képesek hátrafelé mozogni. Persze visszafordulni vissza tudnának, de ezt is ritkán teszik.

9. A mókusok egzotikus állatnak számítanak.

Míg a Földön élő emberek többségének a mókusok teljesen átlagos állatok és épp, hogy az emuk és a kenguruk azok, amik különlegesek, ez Ausztráliában pont fordítva van. Az ausztrálok többsége például még sosem látott mókust.

10. Csillogó karácsonybogarak.

Ausztráliában minden pont fordítva van. Na jó, az emberek ugyan nem kézen állva közlekednek, de például a nyár decemberben kezdődik, a téli hónapok pedig júniusban. Ezért az ausztrálok karácsony környékén veszik ki a szabadságukat, ám ilyenkor hó helyett több ezer csillogó karácsonybogár borítja a fákat, ami végül is remekül helyettesíti a karácsonyi fényfüzéreket.

11. Utánzómadarak.

A lantfarkúmadár-félék egyik speciális képessége, hogy minden féle-fajta hangot képesek utánozni, amit csak hallanak. A kutyaugatástól kezdve az emberi beszéden át a láncfűrész hangjáig tulajdonképpen bármit képesek utánozni, ami csak megtetszik számukra.

12. A város, amit 1770-nek hívnak.

Ausztráliában van egy város, amit 1770-nek hívnak. Szokatlan neve miatt népszerű turisztikai célpont, ahol rengeteg kikapcsolódási lehetőség várja a turistákat.

13. A szelfi-készítés hazája.

2013 óta terjedt el a világon a „szelfi” kifejezés, de kevesen tudják, hogy ez már korábban is létezett: az ausztrálok ugyanis szleng kifejezésként használták. A szó története szerint annak szülőatyja egy részeg ausztrál férfi volt, aki 2002-ben írta le azt egy ausztrál internetes fórumban.

14. Repülő orvosok.

A „Royal Flying Doctor Service” a világ legnagyobb légiforgalmat használó egészségügyi szervezete. 1928-ban hozták létre, hogy az orvosok a lehető legrövidebb idő alatt elérjenek a balesetet szenvedett és/vagy megbetegedett emberekhez. A szervezet doktorai telefonon, rádión vagy videohíváson keresztül kommunikálnak a betegekkel, ha pedig szükséges, akkor a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre érkeznek a társaság repülőgépeinek és helikoptereinek segítségével.

Bónusz: íme néhány „kellemetlen meglepetés”, amivel Ausztráliában találkozhatunk.

Kígyó a WC-ben.

Autók közé szőtt pókhálók.

Így elég nehéz fogat mosni.

„Már foglalt.”

forrás

16 vidám képregény a 21. századi nők életét behálózó problémákról

19 megható pillanat, ami minden szónál többet mond a szeretetről