in

15 balszerencsés feltaláló, akinek végül a saját találmánya okozta a halálát

Egy feltaláló életében nincs is annál izgalmasabb pillanat, mint amikor a korábban csak a fejben létező szerkezet végül alakot ölt, és az első éles tesztelésre vár. Sajnos azonban ezek a tesztek nem mindig úgy sikerülnek, ahogy azt a feltalálók szeretnék.

1. J.G. Parry Thomas

J. G. Parry-Thomas autómérnök volt, aki 1927-ben a saját maga által épített versenyautójában lelte halálát. A férfi épp sebességrekordot állított fel, mikor a jármű megcsúszott és balesetet szenvedett. Ha ez nem lenne elég, ráadásul egy év múlva meg is döntötték az élete árán felállított sebességrekordot.

2. Thomas Midgely Jr.

Thomas Midgely Jr. gépészmérnök és kiváló kémikus volt. 1927. március 3-án reggel holtan találták. A saját speciális, gyermekbénulásos betegek kezelésére szolgáló szerkezete ugyanis a nyaka köré tekeredett és megfojtotta őt álmában.

3. Horace Lawson Hunley

Horace Lawson Hunley ügyvéd volt, ám az amerikai polgárháború idején három tengeralattjáró megtervezésében és építésében is segédkezett. Végül az első elkészült tengeralattjáróban lelte halálát, miközben az Alabama állambeli Mobile város partjainál tesztelte az újonnan vízre bocsájtott vas-szörnyeteget. Hunley 12 másik katonával együtt szenvedett végzetes balesetet.

4. William Bullock

William Bullock egy továbbfejlesztett, ipari nyomtató feltalálásában segédkezett 1867-ben, ám a nyomtató bekapta a lábát és súlyosan megsebesítette. Pár héttel később a lába elfertőződött és meghalt.

5. Max Valier

Max egy folyékony oxigénnel és kerozinnal hajtott rakétaautó feltalálásában segédkezett. A jármű teszteléskor lelte halálát, mikor a rosszul összeszerelt üzemanyagrendszer megadta magát és felrobbant.

6. Franz Reichelt

Franz Reichelt egy osztrák származású szabó volt, aki élete utolsó éveit egy speciális ejtőernyő-kabát feltalálásának szentelte. Hogy bizonyíthassa annak működését, az Eiffel-torony tetejéről ugrott a mélybe, emberek ezrei szeme láttára. A találmány sajnálatosan cserbenhagyta őt.

7. Louis Slotin

Louis Slotin fizikus épp a Manhattan-projekt keretén belül végzett kísérleteket urán és plutónium segítségével, amikor szörnyű égési sérülést és sugárszennyezést kapott. Mindennek ellenére, halála előtt még gyorsan papírra vetette kísérleteinek eredményét, hogy halála ne legyen hiábavaló.

8. Alekszandr Alekszandrovics Bogdanov

Alekszandr Alekszandrovics Bogdanov nevéhez fűződik a világ első vérátömlesztése. Az orvos 1928-ban, egy önmagán végzett kísérlet során vesztette életét.

9. Otto Lilienthal

Otto Lilienthal a repülés egyik úttörője – madarak repülését utánzó siklórepülőket tervezett és készített. Egy ilyen siklórepülő tesztelése során vesztette életét, amikor az erős szél miatt elvesztette a szerkezet irányítását és végül magatehetetlenül a földbe csapódott.

10. Valerian Abakovsky

Abakovsky egy különleges, nagy sebességű vonat, úgynevezett Aerowagon feltalálásán dolgozott, amikor a vonat útban Moszkva felé kisiklott, és vele együtt mindenkit megölt, aki rajta tartózkodott.

11. Thomas Andrews

Thomas Andrews hajóépítész a Titanic tervezésének felügyelője, és egyúttal annak konstruktőre volt. 1912. április 14-én 1502 embertársával együtt veszett az óceánba, mikor a hajó jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

12. Marie Curie

Maria Skłodowska-Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás egyik úttörő kutatója volt. Mivel abban az időben még nem sokat tudtak a radioaktív sugárzás veszélyes hatásairól, ezért sokszor rádiummal töltött fiolákkal a zsebében sétált a laboratórium területén. Többek között ez, és az ehhez hasonló esetek miatt, végül sugárbetegségben hunyt el.

13. Henry Smolinski

Henry Smolinski egy Ford Pinto személyautóra erősített szárnyakkal próbálta létrehozni a világ első repülőautóját. Az autó azonban túl nehéznek bizonyult és a szárnyak nem voltak képesek a levegőben tartani, így Smolinski az első éles repülési teszt közben vesztette életét.

14. Sieur Freminet

Freminet nevéhez fűződik a világ egyik első búvárruhája. ez azonban még nem friss levegőt, pusztán a belélegzett és kifújt levegőt volt képes keringetni. Ennek következtében a feltaláló 20 perc után megfulladt.

15. Karel Soucek

A kanadai fenegyerek egy speciális, lengéscsillapítós-hordót talált fel, mellyel sikeresen le lehetett ugrani a Niagara-vízesésről anélkül, hogy bármi komolyabb sérülést is szenvedett volna a benne tartózkodó személy. Párszor sikerült is neki a művelet, ám az egyik ilyen ugrás során a tartály megsérült, a beszivárgó víznek köszönhetően pedig a mélybe merült. Karel Soucek nem tudott kiszabadulni a tartály fogságából és így végül annak belsejében vesztette életét.

forrás

6 egyszerűnek tűnő kérdés, ami a mai napig összezavarja a tudósokat

Volt egy fa, ami körül 400 km-es körzetben nem élt semmi, és soha nem találnád ki, mitől pusztult el