in

15 hihetetlenül érdekes tény, amiket biztos, hogy te sem tudtál a titkosszolgálatról.

A hollywoodi filmek bemutatják nekünk az össze létező titkos ügynököt a világ minden tájáról. De valójában hogyan működik a CIA? Mit csinálnak pontosan az ottani ügynökök? Hogy tudják eltitkolni kilétüket az emberek elől? Ezekre a kérdésekre ebben a cikkben válaszokat kaphatsz.

Az igazság közel van.

A CIA hivatalos mottója. “Megtudod az igazságot, és az igazság megszabadít téged.” Ez egy idézet a János evangéliumából való. “Az igazság megszabadít benneteket”, arra utal, hogy miután elmondtad az igazságot, az feloldoz bűneid alól és szabadságot ad. Ám van egy másik értelmezése is miszerint saját munkatársaiknak szól a ez a mottó, mert, amikor dolgoznak, minden igazságot tudnak a világról, ez állítólag megszabadítja őket az előítéletektől. Mindez azonban üres spekuláció, nem igaz?

Információszerzés

A CIA arzenáljában különböző módok voltak az információk lekérdezésére. Például Eminem albumát, a The Slim Shady LP-t a kihallgatások alatt a fogvatartottaknak meg kellett hallgatniuk, ezzel is nyomást gyakorolva rájuk. 2002-ben a Red Hot Chili Peppers szintén szerepelt a “kínzási” listán.

Jó, ha nem létezik

Az elnök kérésére a CIA titkos tevékenységeket is folytathat. Hivatalosan, az ügynököknek nem szabad beavatkozniuk más országok politikájába, csak adatok megfigyelésére és gyűjtésére van engedély.

A polgárok befogadása menetrend szerint

A CIA titokban tartja a személyzeti listáját, mind az emberei kilétét és azok hollétét is. 1948 óta a szervezet minden költsége és jövedelme állami titok.

Sport kémkedéssel

A CIA és Kubaiak között konfliktus alakult ki egy futballpálya miatt, 1962-ben. A vezetés észrevette ezen területek megjelenését, és azt gyanította, hogy a szovjet csapatok megjelentek Kubában. Végül kubaiak mára már baseballt játszanak, de a foci nagyon népszerű lett az Unióban.

Inkognitó kávé

A CIA központja saját személyes Starbucks-sal rendelkezik. Annyi a különbség, hogy itt tilos felírni a neveket a poharakra.

Történelmi perc

Az Egyesült Államokban az első hírszerző ügynökségeket az 1880-as években hozták létre, és a Hadsereg haditengerészeti hírszerző hivatalának illetve a hadsereg katonai hírszerzési osztályának nevezték. Már az első világháború idején adatokat kezdtek el gyűjteni.

Titkos vevő

Az SR-71 gyártásához szükséges nagy mennyiségű titán megvásárlásához a CIA hamisított cégek hoztak létre szerte a világon. Nem lehetett hivatalosan beszerezni a legnagyobb beszállítótól, úgy, hogy a Szovjetunió ne tudjon róla. Ugyanis maga a Szovjetunió volt a beszállító.

A könyv – a CIA-ügynök legjobb ajándéka

George Orwell halála után a CIA titokban megvásárolta az “1984” és az “Animal Farm” (“Állat Farm”) jogait, majd titokban megjelentette az 1984-es filmet és a “Állat Farm” animált változatát.

Muldernak igaza volt

2013-ban a CIA nyilvánosan elismerte a “Zone 51” létezését, ami egy hatalmas próbatelepen, ahol a katonai felszerelés mintáit tesztelik, és valószínűleg a befogott UFO-kat is itt tárolják.

Mi itt valamit dobottunk …

Az 1960-as években közel 10 éve a CIA lezárta a Nanda-Devi-hegységhez vezető utat, mert megpróbált elhelyezni egy rádiót. De egy lavinának köszönhetően le kellett zárni a turisták elől is az utat, mert a rádió elveszett és soha többé nem került elő.

Emlékezetes ajándék

1945-ben New York állam kormányzója, Averell Harriman emlékezetes ajándékot kapott az Artek gyermekeitől. A nagykövet belépett és letette a fa címert az irodájában. De egy passzív lehallgató eszköz volt benne, amelyre csak 8 év után derült fény. Jelenleg a címer a Langley-i CIA-múzeumban van.

Hoppá!

1949 szeptemberében az ügynökség elemzői információt tettek közzé, miszerint 1953 közepe táján megjelenik az első nukleáris bomba a Szovjetunióban. A probléma az volt, hogy az atomfegyverek első tesztjeit 22 nappal az előrejelzés közzététele előtt végezték.

A Televízió

A “Crying Angel” nevű szórakoztató program segítségével a TV érzékelte a kikapcsolt állapotot, és rögzítette a beszélgetéseket, amit lementett egy szerverre. A titkosszolgálat azt mondta, hogy ez a saját biztonságunk érdekében volt.

forrás

Állítások szerint ez a három legvonzóbb csillagjegy – Te köztük vagy?

10 népszerű márka, amit a legtöbb magyar ember rosszul ejt ki