in

15 közönséges dolog a múltból, ami egy modern ember számára rendkívül furcsának tűnhet

200 évvel ezelőtt egy előkelő hölgy nem léphetett ki otthonról fűző és több rétegnyi szoknya nélkül, és az úriemberekkel szemben is olyan magas követelmények voltak, melyeket ma már elképzelni is nehéz. Őseink jól értettek hozzá, hogyan tegyék feleslegesen bonyolulttá az életüket olyan haszontalan eszközök segítségével, mint például a marslakók ihlette rádiós kalap.

Cikkünkben most 15 ilyen és ehhez hasonló furcsa, de ugyanakkor legalább annyira érdekes holmit gyűjtöttünk össze a múltból, melyeket pár száz évvel még napi szinten használtak az emberek, ma viszont már azt sem tudjuk róluk, hogy micsodák.

1. Jakutföldi szemüveg, ami megvédi a szemet a hóvakságtól.

2. A XIV. – XVII. században hordtak ilyen cipőket a nők, hogy ne legyen koszos a lábuk.

3. Fogpiszkáló 1550-ből és 1600-ból.

4. Porfúvó a XVII. századból: ilyennel portalanították a drága holmijaikat a gazdagok.

5. A hölgyek ilyen csészékbe végezték a dolgukat, mert a több rétegnyi szoknya alatt is könnyedén oda tudták tenni, ahová kellett.

6. Ágymelegítő a XVI. – XIX. századból. Parázsló szenet tettek bele, majd a paplan alá dugták.

7. Táncfüzet. A hölgyek a XIX. – XX. században ilyenekbe írták, hogy mikor-kivel táncoltak.

8. Virágtartó fogantyú a XIX. századból. Védte a ruhát és a kesztyűt a foltoktól, egyben pedig díszként is szolgált.

9. Hajszárító 1880-1890-ből. Forrásban lévő vízzel töltötték meg, és szárazra fésülték vele a hajukat.

10. Kesztyűcsipesz a 19. századból. Segített a kézre simítani a kesztyűt, mivel úgy tartották, hogy minél vékonyabb egy ember keze, annál szebb.

11. Pedoszkóp, 1920-1960-ból. Tulajdonképpen ez egy lábakhoz készült röntgen készülék volt, amivel meghatározták a cipőboltokban, hogy mennyire jól illik a lábra a cipő.

12. Orrlyuk-alak korrigáló eszköz, 1930-ból. Akkoriban 100 ezer ilyen eszközt adtak el, napi néhány órát kellett viselni.

13. Rádiókalap 1949-ből. Az akkumulátorát a zsebben kellett hordozni.

14. A 60-as években ilyen cipőket árultak, hogy az emberek átérezhessék a Holdon sétálás élményét.

15. Gyerek-monocikli a 70-es évekből.

16. És végezetül, itt a válasz a cikk elején elrejtett képre.

Izraeli régészek 6 hónapon keresztül nem tudták meghatározni, hogy mi lehet ez a 3,5 kg súlyú furcsa tárgy, amit 2015-ben találtak egy jeruzsálemi temetőben. A régészek végső elkeseredésükben a Facebook-felhasználókhoz fordultak segítségért. A hozzászólók különféle ötletekkel álltak elő: egyesek szerint ez egy óra, mások szerint sodrófa vagy masszázs henger, de olyan is volt, aki ősi szent tárgynak tartotta.

Végül aztán előkerült a megoldás. Kiderült, hogy ez az „arany orsó” tulajdonképpen nem is egy ősi tárgy, hanem egy teljesen modern tárgy, amit az ezotéria szerelmesei előszeretettel használnak. A gyártó szerint ez az eszköz véd a radioaktív sugárzástól és pozitív hatással van a testre. Rejtély, hogyan kerülhetett a jeruzsálemi temetőbe, és hogyan tudta így megtéveszteni a régészeket.

forrás

20 kisállat, amit a genetikai mutáció tett hihetetlenül különlegessé

21 ember, aki olyan érdekes dologra bukkant, hogy kénytelen volt megosztani a nagyvilággal