in

16 trükk az ételekkel, amivel becsapnak minket a reklámokban

Ha meglátunk a tévében egy étellel kapcsolatos reklámot, akkor az úgy van bemutatva, hogy azonnal összefusson a nyál a szánkban a felvételt látván. Nyilván csak így lehet eladni valamit. Gondoljunk csak a számtalan netes cikkre, melyekből már mi is csináltunk párat, hogy miként néznek ki a hirdetésekben szereplő gyorséttermi ételek a valóságban. A legjobb példa erre a mekis hamburger. A képeken és reklámokban szinte gyönyörű és nem akarunk mást, mint egy hatalmasat harapni belőle. A valóságban sem néz ki rosszul, de valljuk be, hogy ég és föld a különbség.

Hogy lehetséges ez? Ez az ételfotósok szakértelmét bizonyítja. Rengeteg apró trükk van a tarsolyukban, hogy miként nézzenek ki az ételek gusztusosnak és étvágygerjesztőnek.

Mutatunk nektek ebből párat.

Jégkrémek
Kezdjük is egy nehézzel. Adva vagyon a “modell”, amelynek rendkívül gusztusosnak kell tűnnie a képen. De egy tökéletes fotót lőni nem lehet pár perc alatt. Be kell állítani a fényeket, zársebesség, ISO érték stb. Mire mindennel végeznénk a jégkrém teljesen szétolvadna. Ezért az a trükkje a jégkrémfotózásnak, hogy nem jégkrémet fotóznak. 🙂 Számtalan dolog van, amivel lehet imitálni. Ilyenek például egyes szilikon anyagok, krumplipüré és egy lisztes-porcukros-szirupos krém keveréke.

Tészták
A kifőttésztákat ~8 percig szokás főzni, de nem akkor, ha fotózgatni szeretnénk. Ilyen esetben 2-3 percnél tovább nem érdemes főzni, ugyanis hamar elveszti az alakját. A profik képesek minden egyes tésztaszemet egyenként csipesszel felrakni a tányérra, hogy tökéletes fotót csinálhassanak.

Csirke
A fotókon látott csirkét ritkán lehetne megenni. Nyilván a képeken tökéletes, de ha ténylegesen megsütjük és pakolgatjuk egy fotó kedvéért, akkor elveszti az alakját. Gyakran egy hőfúvóval csak a bőre van megpirítva. Néha cipőfestékkel, barnítókrémmel vagy egyéb speciális festékkel kenik be.

Zabkása
A zabkása ritkán néz ki jól. Mármint a való életben. Ha fotózzák, akor zselatint, lisztet vagy keményítőt használnak, hogy kicsit sűrűbbnek tűnjön.

Hamburgerhús
A sült húsokat azzal lehet étvágygerjesztőbbé tenni, hogy grillrács okozta égésnyomokat raknak rá. Az elősütött húsokra egy felhevített nyársat nyomkodnak. Ezt még a McDonald’s sem titkolja. Az ő hamburgerhúsok sem látott soha grillrácsot, de ha megfigyelitek ott vannak a nyomai. Hogy szaftosabbnak tűnjön néha megfújják egy kis hajlakkal. Nyilván csak a fotó kedvéért.

Sült krumpli
Állt valaha is olyan szépen a mekis krumpli a dobozában, mint a képeken? Dehogy! Borul ki belőle… A képekhez egy szivacsot és fogpiszkálókat használnak, hogy egyenesen, katonásan álljanak…

Gabonapehely
Müzlit vagy gabonapelyhet nagyon nehéz fotózni, ugyanis tejbe mártva azonnal szétmállik. Az a 3-4 perc, amig még tartja az alakját lehetetlenné teszi, hogy jó fotót lőjjenek róla. Nagyon egyszerű a trükkje. Nem tejbe teszik, hanem ragasztóba.

Sör
A sörrel is az a baj, hogy akkor néz ki gusztán, ha habos. De a habréteg nagyon hamar elszáll róla, szóval ki kellett találni valamit erre is. A reklámfotókon lévő sör számtalan esetben motorolaj és mosogatószer keveréke.

Gőzölgő étel
A forró ételekből kiáramló gőz nagyot tud dobni a fotón. Ez persze ugyancsak lehetetlen kihívás, hiszen pár perc alatt kihűl. Természetesen ezt a hatást speciális gőzölő készülékkel érik el.

Hideg italok
A jéggel sem kell túl sokáig dolgozni ezért erre is ki kellett találni valamit. A legnépszerűbb, ha egy akrilból vagy szilikonból készült jégkockát vetnek be. A poharak oldalán lévő pára pedig víz és glicerin keveréke. A szénsav előállításához egy szimpla pezsgőtablettát vagy savlekötőt használnak.

Hamburgerek és szendvicsek
Ahogy már korábban említettük, a lefotózott ételeket ezen esetben sem lenne jó elfogyasztani. Gondoltátok volna, hogy a gusztusos hamburger sok esetben mesterséges kartonpapír, szivacs és műanyag? Ezeket fogpiszkálókkal rögzítik egymáshoz. A sajtok is műanyagból vannak, melyek széle meg van olvasztva picit. Az sem ritka, hogy a húst megkenik egy kis cipőkrémmel, hogy a kellő hatást elérjék.

Saláták
Ez már egy kicsit pepecselősebb meló. Ezek félkész termékek, melyeket egyesével raknak a tányérra. Hogy frissnek és étvágygerjesztőbbnek tűnjenek lefúják egy kis hajfestékkel vagy glicerinnel.

Sütemények
A sütiknek is jól kell mutatnia, nem lehet összeesve vagy szétfolyva. Ehhez általában bevetnek egy két kartonlapot és máris kétszeresére növekedett az ízletes desszert.

Tejszínhab
A tejszínhab helyett sokkal tartósabb egy kis borotvahab. Nem esik össze és könnyebb vele bánni. Éles kontraszt egy mennyei finom tortán egy borotvahab. 🙂

Szirupok
Palacsinta egy kis juharsziruppal… Milyen jól hangzik ugye? Hát a fotókon legtöbbször motorolajjal helyettesítik a szirupot, ugyanis sokkal szebben csillog.

Kávé
A szakemberek gyakran felturbózzák egy kis szójaszósszal meg zselatinnal, hogy jobban mutasson a képeken. A cappuccino-k habrétegét mosogatószerre bízzák, hogy tovább kitartson.

Megjött az étvágyatok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás

20 példa arra, hogy a vandalizmus lehet kreatív és szórakoztató is

16 ember, akit akkor kaptak lencsevégre, amikor a legkevésbé számított rá