in

20+ váratlan tény a Dominikai Köztársaságról, ami megmutatja, hogyan élnek az emberek a paradicsomban

A Híraréna-nál örömmel tártuk fel ennek a különleges országnak az életét és kultúráját, hogy aztán megoszthassuk veletek azokat a dolgokat, amikről a legtöbben még valószínűleg sosem hallottak korábban.

Helyi sajátosságok, amit sosem gondoltunk volna magunktól

 • Annak ellenére, hogy a Dominikai Köztársaságot majdnem minden oldalról víz veszi körül, szinte egyik helyi lakos sem tud úszni. A dominikai emberek ritkán úsznak a tengerben, ők inkább a sekély folyókat, tavakat és medencéket részesítik előnyben, ahol nem feltétlenül kell tudni úszni, mivel a saját lábukon állva is tudnak hűsölni.
 • A lakosok már szeptemberben elkezdenek készülődni az újévre, és mesterséges karácsonyfát készítenek mindenből, ami csak a kezük ügyébe kerül. A legnépszerűbb műfenyőalapanyagok náluk az üres műanyag palackok.
 • Ebben az országban bármilyen üres terepen elkezdhetsz házat építeni, ami ha senkié, vagy a tulajdonos 5 éven belül nem nyújt be panaszt, akkor a földterület hivatalosan is a tiéd lesz.
 • A falusi épületeken általában nincsenek ablakok, mivel az országban egész évben nyár van. Ugyanebből az okból nincs melegvíz a csapokban, és fűtés sem. A leggazdagabb házakban vannak ugyan kazánok, de azok is csak elvétve. Itt a legmagasabb közüzemi számla a villanyszámla, ami havonta akár a 300 dollárt is meghaladhatja.
 • A helyi törvények szerint egy motorkerékpáron egyszerre maximum 5 ember utazhat, ami nagyon soknak tűnik, de a lakosok mégis sokszor megsértik ezt a szabályt.

 • A buszokon, az üzletekben, a bankokban és irodákban a légkondicionálók miatt mindig őrülten hideg van. Egy felkészületlenül érkező ember könnyen megfagyhat itt.
 • A helyiek a munkát kissé szégyenteljesnek tekintik. Kedvenc mondatuk: „jobb szegénységben élni, mint dolgozni”.
 • Az idő fogalma minden dominikai lakos számára relatív. Az 5 perc náluk körülbelül egy óra, és ha azt mondják, hogy egy óra múlva érkeznek, akkor valószínűleg ma már nem látjuk őket. A „holnap” náluk azt jelenti, hogy „egy héten belül” – nagyon nehéz hozzászokni ehhez a mentalitáshoz.

A dominikai családok élete

 • A dominikai nők általában már 15-16 éves korukban férjhez mennek, de csak szülői hozzájárulással. Az esküvő után az ifjú házasok még sokáig a szüleikkel élnek. A családokban általában 8-10 gyermek születik, az abortusz pedig tiltott az országban. Éppen ebből kifolyólag ritka itt az olyan 18 év körüli lány, akinek nincs legalább egy vagy két gyermeke.
 • A Dominikai Köztársaságban az embereknek nem jár nyugdíj, sem egyéb szociális juttatás, a gyermekeknek itt kötelességük gondoskodni a szüleikről idős korukban. A szülők akár be is perelhetik a saját gyereküket, ha ezt elmulasztják. Ez azonban ritka, mivel az idősebb generáció nagy tiszteletnek örvend a fiatalok körében, a gyerekek és unokák gyakran kézcsókkal köszöntik a szüleiket és nagyszüleiket.

 • Itt senki sem aggódik a túlsúly miatt: bármilyen testalkatú nő bátran húz magára szűk ruhát. A nők büszkék a megjelenésükre, még akkor is, ha azt sem tudják, hol található a közelben konditerem.
 • Ha a Dominikai Köztársaságban egy lány több mint 6 hónapig él együtt egy férfival, és ezt a szomszédok is megerősítik, akkor automatikusan a feleségévé válik. Ezzel egyúttal a férje teljes vagyonának felére is szert tesz.
 • A helyi lakosok csúnyának tartják a vékony nőket, ezért azok a nők, akik egyszerűen nem képesek hízni, gyakran speciális, push-up ruhákkal teszik vonzóbbá magukat a helyi férfiak szemében.

Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

A világ legmérgezőbb fája, és a Dominikai Köztársaság egyéb veszélyei

 • A Karib-térségben őshonos a világ egyik legmérgezőbb fája, a manszanilyafa. Jobb, ha nem megyünk hozzá 3 méternél közelebb. A kérge, a levelei, és a termése egyaránt mérgező, ha pedig a fa nedve a bőrünkhöz ér, olyan égési sérülést okoz, ami után a hólyagok hosszú ideig nem múlnak el. Ha az éppen felettünk elsuhanó trópusi vihart például egy manszanilyafa alatt próbáljuk meg átvészelni, akkor gyakorlatilag semmi esélyünk a túlélésre. Ugyanakkor a helyiek előszeretettel készítenek bútorokat a manszanilyafából, ami teljesen biztonságos, viszont meglehetősen drága.

 • Ha allergiás vagy a pisztáciára vagy a kesudióra, akkor jobb, ha nem eszel mangót, ugyanis ugyanabba a családba tartozik, mint az előző kettő. Ez a gyümölcs akár dermatitiszt is okozhat az arra érzékeny embereknél.

 • A Dominikai Köztársaságban számos különleges hely található, például az Ördög szája nevezetű hely, ahol egy nagyon különleges természeti jelenség figyelhető meg: a szél itt úgy fúj, hogy a lányok szoknyáját és haját magasan az égbe emeli, pont úgy, mint Marilyn Monroe-nak abban a híres filmben. A dominikaiak misztikusnak tartják ezt a helyet, szerintük itt jött fel az ördög a pokolból. Valójában a hullámok generálják azt a szelet, ami a sziklák repedésein keresztül feltörve felelősek a szokatlan jelenségért.

Amiről minden turistának tudnia kell, de ritkán említik az útikalauzok

 • Ha tengeri csillaggal szeretnél fényképezkedni, akkor jobb, ha nem veszed ki a vízből maximum 3-5 másodpercnél tovább, ilyenkor ugyanis a csillagok víz helyett levegőt szívnak magukba, és ha túl sok kerül a testükbe, akkor többé nem lesznek képesek a víz fenekére süllyedni, előbb-utóbb pedig elpusztulnak.
 • Az első dolog, ami meg szokta döbbenteni a turistákat, az az éttermek étlapja. A dominikai emberek nem szokták kiírni, hogy peso, helyette inkább lusta módon a dollár jelet ($) használják, jól megkavarva ezzel a turistákat. Ha tehát 200 dolláros kávét látsz az étlapon, vagy 400 dolláros hamburgert, akkor ne ijedj meg, ez alatt valójában a helyi pénznemet értik.
 • A Dominikai Köztársaságba látogatva jobb, ha azonnal autót bérelünk. A kerékpározás veszélyes, mivel a szigeten a legtöbb autós fittyet hány a közlekedési szabályokra.
 • A helyiek nagyon szeretik a hangos zenét, ezért mindig a készülékeiket maximum hangerőre tekerve hallgatják azokat. Senkit sem érdekel itt a szomszédok nyugalma, vagy a recsegő hangszórók kellemetlen hangja.

 • Egész évben esik az eső, de csak éjjel. A napközbeni eső nagyon ritka. Ettől függetlenül előfordul, hogy hirtelen jön egy trópusi vihar, leszakad az ég, majd 2-3 perc múlva újra süt a nap. Nincs olyan, hogy az egész szigeten rossz idő lenne, általában mindig csak maximum 1 km-es körben szakad az eső, majd elvonul.
 • A Dominikai Köztársaságnak is helyet adó Hispaniola nevű szigeten két teljesen különböző ország található: a gazdag és virágzó Dominikai Köztársaság és az elszegényedett Haiti. A két ország lakóinak megjelenése közötti eltérés hatalmas, a közöttük lévő társadalmi szakadék pedig még ennél is óriásibb.
 • Sokan legtöbbször télen látogatják meg ezt a földi paradicsomot, amikor az árak a legdrágábbak. Ez azonban nem az éghajlati viszonyok miatt drága ilyenkor, hanem épp azért, mert rengeteg a turista ebben a szezonban. Ha nem akarunk fölöslegesen sok pénzt költeni, akkor válasszunk másik időpontot: márciusban például bálnákat nézhetünk, júniusban pedig a Mangó-fesztiválon bulizhatunk.

 • Az ország fővárosában, Santo Domingóban két metró is található: egy föld alatti, és egy föld feletti. Érdemes ezeket használni a közlekedéshez, az utakon ugyanis mindig hatalmas dugók vannak.
 • A dominó a helyiek nemzeti játéka. Belegondoltál már valaha, hogy miért „dominó”-nak hívják a dominót? Nos azért, mert a Dominikai Köztársaságban találták fel. Itt minden házban, udvarban, de még a tengerparton is ezt játszák az emberek. És közben persze hangosan zenét hallgatnak.

forrás

21 alkalom, amikor a sofőrök nem akartak hinni a szemüknek vezetés közben

25 fotó, ami láttán csak annyit mondasz: „Mire gondoltak ezek az emberek?!”