in

A 15 legveszélyesebb autóút a világon

Amíg mi idehaza legtöbbször azon aggódunk, hogy vajon lesz-e dugó munkába menet vagy sem, addig a világ legveszélyesebb útjain inkább az a kérdés, hogy egyáltalán megérkeznek-e épségben a céljukhoz azok a sofőrök, akik az életüket kockáztatva nekivágtak ezeknek az embert próbáló útszakaszoknak.

1. Zoji La, India

A Ladakh és Kashmir régiókat összekötő 9 km hosszú útszakasz az extrém vékonysága miatt önmagában is életveszélyt jelent az egymással szembe közlekedő autósokra, de ha ez nem lenne elég, az út mellett közvetlenül életveszélyes szakadék is kíséri az autósokat.

2. Transzfogarasi út, Románia

A Transzfogarasi út a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra.

3. Dalton autópálya, Alaszka

A Dalton autópálya az egyik legelszigeteltebb autópálya a világon. 666 km hosszú, ami már önmagában is baljóslatú. Elképesztő hosszúsága ellenére azonban összvissz 3 kis falut köt össze, így valóságos rémálom az autósok és kamionosok számára. Ezt az utat tarják a leghavasabb, legcsúszósabb útnak a világon.

4. Khardung La, India

Az út a Khardung La hegyszoroson vezet keresztül, egészen 5602 méteres magasságig. A Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ez ugyanis a legmagasabb elkerülő út a világon.

5. Yungas út, Bolívia

Az Észak-Yungas út (egyéb nevei: Camino de las Yungas, vagy Halál útja) egy 61-69 kilométeres út BolíviaYungas megyéjében, La Paztól Coroicóig.

Híres a rendkívüli veszélyességéről, ezért 1995-ben az Inter-American Development Bank a világ legveszélyesebb útjának nevezte el. Egy becslés szerint évente 200-300 ember veszti életét itt. Éppen ezért számos keresztet helyeztek az út szélére, azokon a helyeken ahol az autók a szakadékba zuhantak.

A Dél-Yungas út (Chulumani út) összeköti La Pazt és Chulumanit. 64 km-re keletre van La Paztól és közel olyan veszélyes, mint északi társa.

6. Atlanti-óceáni út, Norvégia

Az Atlanti-óceáni út apró, part menti falvakat köt össze Norvégiában. Habár a sokszor kiszámíthatatlan tengeri körülmények miatt igen veszélyes, a turisták egyik kedvelt úticélja.

7. Kuoliang-alagút, Kína

A Kuoliang-alagút a Tajhang-hegyekben található, Kínában. Kuoliang egy kis kínai falu Kína egy a világtól elszigetelt részén. Régen az egyetlen mód, hogy eljussunk a faluhoz, az volt, hogy keresztülgyalogolunk egy völgyön meredek sziklák mellett, majd megmászunk egy kőből kivájt lépcsőt. A világtól való elszigetelődés miatt a falu „szellemtanyává” válásra volt ítélve, egészen addig, amíg nem építettek egy utat a sziklák között.

1972-ben azonban minden megváltozott, amikor a kínai kormány úgy döntött, hogy nem éri meg milliókat fektetni egy olyan útba, amit csak alig 300 ember használna. A falusiak ezért eldöntötték, hogy alagutat fognak építeni ők maguk. Ez volt az egyetlen esélyük kapcsolatot teremteni a külvilággal.

Tizenhárom falusi lakos 5 évébe került befejezni az 1200 méteres alagutat. Az alagút nagyjából 5 m magas és 4 m széles. Ez a szélesség elég két egymás mellett elhaladó járműnek. Mindenféle kiképzés nélkül a munkálatok rendkívül veszélyesek voltak. A földművelők robbanószerekkel dolgoztak a meredek sziklákon. Néhányan közülük meghaltak végzetes balesetekben, de a többiek folytatták az ásást. Végül 1977. május 1-jén nyitották meg az alagutat.

8. Passage du Gois, Franciaország

Noirmoutier-sziget egy sziget Franciaország nyugati, Atlanti-óceáni partja előtt. Vendée megyéhez tartozik. Hossza kb. 18 km, szélessége 500 méter és 12 km között változik, területe 49 km². A sziget és a szárazföld közötti tengerfenék (Passage du Gois) apály idején gyalogosan is járható, dagály idején a tenger elárasztja. 1971 óta a sziget hídon át is megközelíthető.

9. Tianmen hegyi út, Kína

10 km hosszú, 99 meredek hajtűkanyarral tarkított út, melynek kezdeti és végpontja között körülbelül 1000 méter szintkülönbség van. Acél idegek kellenek a legyűréséhez.

10. Hana, Hawaii

Ez a 112 km hosszú út köti össze Kahului-t és Hana-t. Az önmagában is vékony úton összesen 59 híd található, melyek közül 46 kizárólag egy sávos. A valódi életveszélyt azonban a gyakori földcsuszamlások jelentik.

11. Kolima, Oroszország

Az út hivatalos neve Kolima, azonban a helyiek csak a ,,halál útjaként” emlegetik. Jakutszki és Magadan településeket köti össze, első 90 km hosszú szakaszának építéséhez kizárólag fogvatartott rabokat használtak 1932-től. Az építését 1953-ra fejezték be.

12. Col de la Bonette, Franciaország

Ez az életveszélyes hegyi hágó 2000 méteres magasságban található a Francia alpokban, közvetlenül az olasz határnál. Az út veszélyes meredeksége kiszámíthatatlan, élets kanyarokkal párosul.

13. Szent Gotthárd-hágó, Svájc

A svájci Szent Gotthárd-hágó sokáig az Alpok legfontosabb észak-déli összekötő vonala volt. Gotthárd-tengelyként azt a közlekedési vonalat jelölik, ami észak-déli irányban a Gotthárd-hegyen vagy alatta vezet. Ez a legközvetlenebb összeköttetés a központi Alpokon keresztül, mivel csak egy hegygerincen fut át.

A hágó az Urseren-völgyben lévő Andermattot és a Leventina-völgyben található Airolot köti össze. A hágó tengerszint feletti magassága 2091 méter, emelkedése 12%. A Gotthárd-vonal kb. 110 kilométeres szakaszon Altdorfot és Biascát köti össze, de az út tényleges hossza Göschenen és Airolo között kb. 30 kilométer.

14. Kaukázusi út, Oroszország

Ez a keskeny út köti össze az olimpiai várost, Socsit és a Ritsa tavat a hegyekben. Egyszerre gyönyörű és félelmetes, csupán elképzelni tudjuk, milyen hideg lehet ott.

15. Eshima Ohashi híd, Japán

A Japánban található Eshima Ohashi híd két várost, Matsue-t és Sakaiminato-t hivatott összekötni egymással. Körülbelül 1,7 kilométer hosszú és 11,3 méter széles, ezzel pedig a harmadik legnagyobb merev-vázú híd a világon. Távolról nézve határozottan olyan, mintha egy lehetetlen küldetés lenne a ,,megmászása”.

forrás

Így változtak a ‘Miss World’ szépségverseny királynői, az elmúlt bő 60 évben

Így néz ki a Riói olimpia helyszíne 6 (hat!!) hónappal az olimpia vége után