in

A pszichológusok 7 szerelemtípust különböztetnek meg, és csak kevesen élik át az utolsót

Mi a szerelem? A tudósok és filozófusok évtizedek óta keresik a választ erre a kérdésre. Az 1980-as években az amerikai pszichológus, Robert Sternberg kifejlesztett egy háromkomponensű szerelemelméletet, amely magában foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget. Elmondása szerint ez a 3 dolog okozza azt a gyönyörű érzést, ami több százezer zeneszám és vers alapjául szolgált már. Elméletének köszönhetően Sternbert később 7 jól elkülöníthető szerelemtípust különböztetett meg, cikkünkben pedig most ezeket fogjuk nektek bemutatni.

Mi, a Liked.hu-nál pontosan tudjuk, hogy az érzések idővel változnak. Ami ma még pokoli szerelem, az lehet hogy pár hónap vagy év múlva szinte már gyűlöletbe megy át vagy fordítva, és az sem ritka, hogy két ember között örökké tartó szerelem sajnos rajtuk kívülálló okok miatt nem teljesedhet ki soha igazán. Bárhogy is, cikkünkben most bemutatjuk azt a 7 szerelemtípust, ami közül valamelyikről biztos, hogy Ti is magatokra ismertek a pároddal. Ha az utolsóról, akkor csak javasolni tudjuk, hogy sose engedjétek el egymást.

Ez az az időszak, amikor az emberek alig ismerik egymást, mégis kölcsönös vonzódást éreznek. Egy ilyen kapcsolatban a feleknek leggyakrabban nincs elképzelésük arról, hogy van-e bennük valami közös, illetve lehet-e közös jövőjük, egyszerűen élvezik a pillanatot.

A pszichológus szerint ez a lelkesedés idővel kiteljesedhet és felfejlődhet, de ez nem mindig történik meg. Sok pár nem „éli túl” az ilyen típusú szerelmet.

1. Lelkesedés

Ez az az időszak, amikor az emberek alig ismerik egymást, mégis kölcsönös vonzódást éreznek. Egy ilyen kapcsolatban a feleknek leggyakrabban nincs elképzelésük arról, hogy van-e bennük valami közös, illetve lehet-e közös jövőjük, egyszerűen élvezik a pillanatot.

A pszichológus szerint ez a lelkesedés idővel kiteljesedhet és felfejlődhet, de ez nem mindig történik meg. Sok pár nem „éli túl” az ilyen típusú szerelmet.

2. Kedvelés

Ezek azok a kapcsolatok, amikor mindig önmagad lehetsz. Az ilyen típusú szerelemben az embereket általában a közös érdekek, a közös életfelfogás és egymás megértése egyesíti. A pszichológusok úgy vélik, hogy az ilyen szenvedély és elkötelezettség nélküli intimitás inkább a barátságról szól, sem mint az őszinte szeretetről.

3. Üres szerelem

Az ilyen típusú szerelmet átélő párokat mindenfajta intimitás és szenvedély mentesen, pusztán az elkötelezettség tartja együtt. Az ilyen típusú kapcsolatok gyakran nagy és heves szerelem után alakulnak ki, néha pedig fordítva: az üres szerelmet élő emberek megváltoznak és szenvedélyt visznek az érzelmeikbe.

4. Ostoba szerelem

Ez a fajta szerelem magába foglalja az elkötelezettséget és a szenvedélyt, ezért valószínűleg sok pár magára ismer róla. Ez a fajta szerelem akkor alakul ki, amikor 2 ember vonzódik egymáshoz és képesek a pároktól elvárt tradíciók követésére: esküvőkre járnak, megosztják az otthoni feladatokat, hangzatos fogadalmakat tesznek, stb., de nem jellemző rájuk igazi intimitás.

A pszichológusok szerint az ilyen párok hosszú ideig lehetnek együtt, de a boldogságuk viszonylagos. Valójában nem tekintenek barátként a párjukra.

5. Romantikus szerelem

Az ilyen szerelem magába foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Az ilyen párok nagyon vonzódnak egymáshoz és jól érzik magukat együtt, ám még nem állnak készen komoly elköteleződésre. Az ilyen típusú kapcsolatok legtöbbször nem érik el az együttélés vagy a házasság szintjét.

6. Pajtásházasság

Az ún. „pajtásházasság” típusú szerelmek elkötelezettségből és intimitásból állnak. Az ilyen kapcsolatok sokkal erősebbek, mint a szokásos barátságok, és valódi ragaszkodás van a partnerek között. Ennek ellenére ez egy meglehetősen szemérmes kapcsolat, mivel az ilyen szerelemnek nincs szenvedélye. A pszichológusok szerint ez a fajta szerelem legtöbbször a hosszú ideje együtt élő (vagy már házas) párok között alakul ki.

7. Tökéletes szerelem

Ebben a szerelemtípusban mindhárom összetevő megtalálható: szenvedély, érzelmi intimitás és elkötelezettség. Természetesen nem egyforma szinten vannak jelen, de a lényeg, hogy mindannyian egyformán jelen vannak. Ritkán látni ilyen típusú kapcsolatokat, mégis ha a pároknak sikerül felépíteni egy ilyet, akkor kétség sem fér hozzá, hogy igazán szeretik egymást. Az ilyen párok valószínűleg képesek lesznek egy egész életet is leélni egymás mellett, és még idős korukban is boldogan élvezik majd a házas életet.

Ezek voltak tehát az amerikai pszichológus által megkülönböztetett szerelemtípusok, de fontos megjegyezni, hogy ezek több éve együtt élő párokon alapulnak, néhány hete vagy hónapja tartó szerelem esetében nem érdemes még messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a párkapcsolat igazi mivolta a rózsaszín köd elillanása után mutatkozik majd meg teljes valójában.

forrás

A múlt 12 sötét titka, amiről egy történelemkönyvben sem olvashatsz

21 ember, aki sunyi trükkhöz folyamodott, hogy elérje a célját