in

CuteCute OMGOMG

A világ egy macska, egy hal, egy pók és egy papagáj szemével: az internet megmutatta, hogyan látják a világot az állatok

Nem titok, hogy az állatok látása más, mint az embereké, ezért ennek megfelelően ők egy kicsit másképp látják a világot. De pontosan hogyan is? Ennek egyértelmű bemutatása végett a HomeAdvisor létrehozott egy érdekes projektet: készítettek egy virtuális szobát, amiben 7 állat található, majd megmutatták, hogy hogyan látják azt a szobát a különböző látással rendelkező állatok.

Hogyan látják a világot az állatok?

Ha jobban megnézed, láthatod, hogy ebben a szobában 7 állat található: egy kutya az erkélyajtóban, macska az ágyon, pók és kaméleon a falon, illetve akváriumi hal és egy papagáj. Az alábbiakban nemcsak megmutatjuk, hogyan látják ezt a szobát az állatok, de össze is hasonlítjuk a látásukat az emberekével.

Kutya

Kattints a képre a megfordításhoz!

A kutya pasztell színekben látja a szobát, mivel a szeme érzékeny ugyan a kékre és a sárgára, de a vörös színre nem.

Macska

Kattints a képre a megfordításhoz!

A macskák gyengén látnak. A látómezőjük ugyan szélesebb, mint az embereké (200 fok a 180-nal szemben), de nem olyan széles, mint a kutyáké. Színmegkülönböztető képességük valahol a kutya és az ember között van: megkülönböztetik a kéket, a sárgát és kissé a zöldet is.

Akváriumi hal

Kattints a képre a megfordításhoz!

A halak több színt látnak, mint az emberek és képesek érzékelni az ultraibolya fényt. Ez segíti a látásukat a vízben. Ezen felül van egy halszemlencse hatásra emlékeztető tulajdonsága a szemüknek – nem véletlenül kapta ezt a nevet.

Kígyó

Kattints a képre a megfordításhoz!

A kígyók nappal elég rosszul látnak. Egyes fajok infravörös látással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a látásuk nagyjából olyasmi, mint amit egy hőkamera lát.

Pók

Kattints a képre a megfordításhoz!

Hiába a nyolc szem, ez sem könnyíti meg a pókok dolgát, akik mindig úgy látják a világot, mint egy nagyon erősen rövidlátó ember. Nekik a szőrös lábaik segítenek tájékozódni.

Papagáj

Kattints a képre a megfordításhoz!

A világ egy papagáj szemével körülbelül annyira sokszínű, mint a tollazatuk. Érzékelik az ultraibolya, a kék, a zöld és a piros színtartományokat is, látószögük pedig 300 fokos.  Ezenkívül a madarak képesek egyik szemükkel egy bizonyos tárgyra összpontosítani, míg a másik szemük pásztázza a terepet.

Kaméleon

Kattints a képre a megfordításhoz!

A kaméleon szemének színérzékenysége kiváló, de szükség is van erre, hiszen ennek megfelelően változtatja és igazítja a környezetéhez a testszínét. A kaméleonok az ultraibolya spektrumot is képesek érzékelni, ám kevésbé kontrasztos módon, a látóterük pedig egészen hihetetlen, 342 fokos.

Azt tehát már láthattuk, hogyan látják az emberek és az állatok a szoba különböző részeit a saját szemükkel, de most a cikk végén azt is megmutatjuk, hogy mennyire eltérő az általuk látott világ, ha ugyanazon pontból nézik a szobát.

Ember

Kutya

Macska

Hal

Kígyó

Pók

Papagáj

Kaméleon

forrás

Online óra közben halt meg az 52 éves tanárnő

21 dolog, ami a világ legbékésebb emberét is képes felbosszantani