in

Erről minden nőnek tudni kell!2021. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni

Diplomás GYED-re jogosult az előző feltétel egyidejű teljesülése esetén az a felsőoktatásban tanuló anya, amennyiben a szülést megelőző két évben összesen nem rendelkezik legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel. A diplomás GYED abban az esetben is jár a nőnek, ha a gyermeke a felsőoktatási hallgatói jogviszony fennállása alatt illetve ha a hallgatói jogviszony szüneteltetését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik. Fontos feltétel a diplomás GYED igényléséhez, hogy a fiatal anya az újszülött gyermekét saját háztartásában nevelje, a szülés időpontjában rendelkezzen bejelentett magyarországi lakóhellyel, továbbá magyar vagy európai uniós (EGT) állampolgár legyen.

A diplomás GYED azt jelenti, hogy az a kismama, aki két aktív félévet tud igazolni felsőfokú oktatási intézményben, diplomás GYED-re lesz jogosult, majd GYES mellett folytathatja tanulmányait a szülést követően. A diplomás GYED két teljes évig jár a gyermek születését követő időponttól számítva.

Diplomás GYED összege

A diplomás GYED összege 2021-ben felsőfokú alapképzés esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (2020-ban: 161.000 forint) 70 %-a, vagyis pontosan 112.700 forint, mesterképzésben részt vevő anyuka esetén pedig a garantált bérminimum (2020-ban: 195.000 forint) 70 %-a, vagyis pontosan 147.420 forint.

Diplomás GYED melletti munkavégzés

Ha az anya a szülés után gyorsan szeretne újra dolgozni, akkor az újszülött fél éves kora után már vállalhat munkát. A diplomás GYED melletti munkavégzés pontos szabálya így szól: a gyermek szĂźletĂŠsĂŠt kĂśvető 169. naptĂłl lehet munkĂĄt vĂŠgezni a diplomĂĄs GYED folyĂłsĂ­tĂĄsa mellett 2021-ben.

Járhat-e diplomás GYED az apának?

Igen, abban az esetben jár a vér szerinti apának a diplomás GYED, ha sajnálatos módon a szülő nő meghal, illetve abban az esetben is jár az apának ez a családtámogatás, ha az anya valamilyen okból nem felel meg az előbb felsorolt jogosultsági feltételek valamelyikének.

Jár-e diplomás GYED, ha újabb gyermek születik? Igényelhető-e visszamenőleg?

Abban a kivételes esetben jár újra diplomás GYED az anyának (vagy az apának), ha az első gyermek után igényelt diplomás GYED folyósítása alatt vagy a juttatás megszűnését követő 1 éven belül születik meg az újabb gyermek. Visszamenőleg akkor igĂŠnyelhető ez a csalĂĄdi tĂĄmogatĂĄs, ha az igĂŠnylő a gyermeke szĂźletĂŠse előtt is jogosult volt erre az ellĂĄtĂĄsra. Azonban ebben az esetben csak az igĂŠnylőlap benyĂşjtĂĄsĂĄnak napjĂĄt megelőző hatodik hĂłnap első napjĂĄtĂłl ĂĄllapĂ­thatĂł meg a diplomĂĄs GYED.

Diplomás GYED igénylőlap 2021

A diplomás GYED igénylőlap kétféle módon is kitölthető. Az „Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra” elnevezésű PDF formĂĄtumĂş nyomtatvĂĄny letĂślthető, majd kĂŠzzel is kĂśnnyen kitĂślthető. SzĂĄmĂ­tĂłgĂŠppel pedig a Word (DOC) formĂĄtumĂş nyomtatvĂĄny tĂślthető ki.

Mivel az újonnan bevezetett intézkedésekkel a GYED mellett dolgozni vagy tanulni is lehet 2021-ben úgy, hogy közben megmarad az anyasági támogatások folyósítása; mintegy 80 ezer családot érint kedvezően. Ennek pozitív következményeként sokan úgy tervezik életüket, hogy a GYED mellett visszamennek akár csak 4 ĂłrĂĄs munkaidőben dolgozni, hiszen a plusz pĂŠnzĂźgyi tĂĄmogatĂĄs mindenkinek jĂłl jĂśn.

forrás

21 fotó, ami bizonyítja, hogy a férfiak és a nők nem mindig találnak közös nyelvet

25+ ember, akik csak nyugodtan szerették volna ünnepelni a karácsonyt – de valami közbejött