in

Ez a 12 titokzatos víz alatti felfedezés egy teljesen új világot tár fel

Az óceánok bolygónk felszínének mintegy 70%-át fedik le, ám ennek ellenére csak alig 5%-át fedezték fel. A tenger fenekén egy egészen más világgal találkozhatunk, tele titkokkal, rejtélyekkel, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzék őket.

A Liked.hu-nál ma 12 ilyen csodálatos dolgot gyűjtöttünk össze nektek a tenger fenekéről, melyek ízelítőt adnak belőle, hogy milyen hihetetlen világ rejlik a víz alatt.

A Nagy Kék Lyuk egy egyedülálló természeti jelenség, mely voltaképpen egy korallzátonyokkal körülvett víz alatti víznyelő. Ez a világ egyik legnagyobb ilyen formációja, melynek mélysége 120 méter, összterülete pedig körülbelül 10 focipályával egyenlő.

A Belize-től körülbelül 100 kilométerre keletre található víznyelő eredete egészen a jégkorszakig nyúlik vissza, becslések szerint pedig nagyjából 65 millió éves. Ezt a csodálatos természeti jelenséget maga Jacques-Yves Cousteau fedezte fel 1971-ben.

12. Nagy Kék Lyuk, Belize.

A Nagy Kék Lyuk egy egyedülálló természeti jelenség, mely voltaképpen egy korallzátonyokkal körülvett víz alatti víznyelő. Ez a világ egyik legnagyobb ilyen formációja, melynek mélysége 120 méter, összterülete pedig körülbelül 10 focipályával egyenlő.

A Belize-től körülbelül 100 kilométerre keletre található víznyelő eredete egészen a jégkorszakig nyúlik vissza, becslések szerint pedig nagyjából 65 millió éves. Ezt a csodálatos természeti jelenséget maga Jacques-Yves Cousteau fedezte fel 1971-ben.

11. A tektonikus lemezek mozgása.

Az elmúlt években az észak-amerikai és eurázsiai tektonikus lemezek mozgása miatt a köztük lévő távolság jelentősen megnőtt. Ez a látványos jelenség mind a szárazföldön, mind a víz fenekén megfigyelhető – a búvárok előszeretettel fotózzák. A lemezek mozgási sebessége körülbelül 2,5 centiméter évente.

10. Héraklion elveszett városa, Egyiptom.

Héraklion ősi városának romjait 2000-ben fedezte fel a francia régész, Franck Goddio, aki az egyiptomi partoktól 6,5 kilométerre, 50 méter mélyen bukkant rá. A tudósok napjainkban is felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket kutatnak itt és hoznak felszínre.

9. Jonaguni, japán víz alatti piramisai.

A Jonaguni víz alatti piramisok talán az egyik legtitokzatosabb helynek számítanak Japánban. 1987-ben fedezték fel őket a Jonaguni-sziget partja közelében egy merülés során. Szakértők szerint ezek a piramisok körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt épülhettek.

8. Víz alatti folyó a Fekete-tenger alján.

Brit tudósok egy hihetetlen víz alatti folyóra bukkantak a Fekete-tenger fenekén. Ha ez a folyó a Föld felszínén lenne, akkora hatodik legnagyobb lenne a világon. Körülbelül 1 kilométer széles, mélysége egyes részeken pedig a 35 métert is eléri, sőt még vízesések és örvények is találhatók rajta.

7. Az elsüllyedt város, Shi Cheng, Kína.

Valamikor a kínai Csöcsiang tartományban volt egy titokzatos város, amit Shi Cheng-nek hívtak, majd egy nap rejtélyes módon eltűnt. Mint később kiderült, az egész völgyet egy erőmű építése miatt árasztották el, a kormány pedig ezért 290 ezer embert kényszerített az otthona elhagyására. Nem messze a várostó egy gátat építettek, ezért Shi Cheng teljes egészében egy tó fenekére került. 50 év elteltével a víz alatti város nagyjából úgy néz ki, mintha teljesen megállt volna az idő.

6. Víz alatti szoborpark.

Ezt az egyedülálló múzeumot Jason deCaires Taylor angol szobrász készítette a Karib-tenger fenekén, nem messze Granada szigetétől. Első munkái még 2006-ban merültek a tenger fenekére.

Jelenleg ez a szokatlan múzeum több mint 65 szoborral rendelkezik, a gyűjtemény pedig évről-évre növekszik.

5. Hidrotermális kürtő az óceán fenekén.

A hidrotermális kürtők a lemezhatároknál, leggyakrabban az óceánközépi lemezhatárok közelében, az óceánok fenekén alakulnak ki, mikor a repedésekben a forró magma felhevíti a vizet, ami a magas hőmérsékleten sok ásványi anyagot old ki. Ennek eredményeképpen a víz nagyon sötétté, szinte feketévé változik.

Az első ilyen kürtőket 2008-ban fedezték fel Norvégia és Grönland között.

4. Az Apollo 11 maradványai az Atlanti-óceán fenekén.

2013-ban Jeff Bezos, az Amazon alapítója által szervezett expedíció bukkant rá az Apollo 11 rakétáinak maradványaira az Atlanti-óceán fenekén, melyek 1969 óta várják, hogy felfedezzék őket. Ezek a rakéták voltak az elsők, melyek segítettek a Holdra vinni az embereket.

3. Titanic, a legyőzött óriás.

A Titanic tragikus története mindenkinek a fantáziáját megmozgatja. Ma is számtalan rejtély és elmélet létezik arról, hogyan is süllyedt el pontosan. A hajó 1912-ben süllyedt el, miután egy jégheggyel ütközött, ám a mai napig találgatják, hogy milyen események vezethettek végül a tragikus végkifejlethez.

A süllyedése során a hajó két részre szakadt, és külön érdekesség, hogy a két felet ma 600 méteres távolság választja el egymástól.

2. Óriás tintahal a tenger fenekén.

Ezeket a félelmetes „űrlényszerű” tintahalakat egész pontosan Magnapinna-nak hívják. 1907-ben fedezték fel őket először, de csak 1988-ban tudták filmre venni őket, nem messze Brazília partjaitól. Az ilyen tintahalak hossza a 8 métert is meghaladhatja.

1. A Michigan-tó Stonehenge-je.

2007-ben Mark Holley, a víz alatti régészprofesszor és társa, Brian Abbot egy titokzatos kőre bukkantak 12 méterre a Michigan-tó felszíne alatt. Alapos vizsgálat után egy masztodon rajzot azonosítottak rajta. Eredete és létrehozásának dátuma nem ismert, ezért ez is egyike jelenleg a sok víz alatti rejtélynek, mely csak arra vár, hogy megoldják őket az emberek.

Ismersz hasonló rejtélyeket? Lenne bátorságod víz alá merülni, és testközelből felfedezni őket?

forrás

FIGYELEM! EZT NEKED IS TUDNOD KELL ! Figyelmeztetést tett közzé Merkely Béla

VV Virág hisztérikus féltékenységi rohamot kapott