in

12 ok, amiért a Galápagos-szigeteket elvarázsolt szigeteknek tekintik

A Galápagos-szigetek egy szigetcsoport a Csendes-óceánon, néhány kilométerre Ecuador partjaitól. 13 nagy szigetből, 9 kis szigetből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport. A legtöbb ide látogató ember azonnal beleszeret ebbe a földi paradicsomba, amit a nyugalmon és a tájak sokszínűségén túl az itt élő állat- és növényvilág változatossága jellemez leginkább. Ezek a szigetek kétségkívül tökéletes helyek a természet adta csodák kiélvezésének.

1. Az „Elvarázsolt szigetek” név eredete.

1546-ban másodjára látogatott el a szigetekre Diego de Rivadeneira kapitány, aki az erős áramlások és a szigeteket időnként teljesen beborító köd miatt „elvarázsolt szigeteknek” nevezte őket, mert hol eltűntek, hol előbukkantak, hol pedig azt az illúziót keltették, mintha lebegnének.

2. A szigeteken 21 vulkán található.

A Galápagos-szigeteken 21 vulkán található, melyek közül 13 ma is aktív. A szigetcsoportot alkotó szigetek mindegyikét egy-egy vulkán alakította ki egykoron, kivéve a legnagyobb, Isabela-szigetet, azt ugyanis 6 vulkán együttes tevékenysége formázta. Ebből az okból kifolyólag a legtöbb sziget bazaltból készült.

3. A szigeteket egy érsek fedezte fel.

Tomás de Berlanga egy panamai érsek volt, aki 1535. március 10-én fedezte fel ezeket a szigeteket Ecuador közelében, a Peruban tett látogatása közben.

Az erős áramlás miatt, a hajó, amivel utazott, a szigetek felé sodródott, ezért meg is álltak ott, és amikor kiszálltak vizet és élelmet keresni, meglepve tapasztalták, hogy egy eddig ismeretlen területre bukkantak.

4. Az emberiség természeti öröksége.

A Galápagos-szigeteket 1959-ben nemzeti parkká nyilvánították, majd évekkel később, 1978-ban az UNESCO az emberiség természeti örökségévé nyilvánította – ez volt az első hely a Földön, ami megkapta ezt a kitüntetést. 1984-ben bioszféra rezervátumnak nyilvánították, 1986-ban pedig a szigeteket körülvevő tenger tengeri rezervátumnak nyilvánították.

Ez a rengeteg cím, amit a szigetek kaptak az évek során, jól mutatják, hogy milyen hatalmas természeti és állatvilági kincs található ezen a területen.

5. A galápagosi óriásteknősök.

A galápagosi óriásteknősök is ebben a régióban őshonosak. Súlyuk a 400 kg-ot is elérheti, és akár több mint 100 évig is élhetnek.

6. Oroszlánfókák.

Galápagos területén, a Floreana-szigeten van egy hatalmas partszakasz, egy úgynevezett „farkasház”. (la loberia) A hely az itt élő hatalmas számú oroszlánfóka populációról kapta a nevét.

Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

7. Charles Darwin és a Galápagos-szigetek.

Charles Darwin 1835-ben érkezett a Galápagos-szigetekre, a Beagle nevű hajó fedélzetén, anélkül, hogy tudta volna, hogy ez a hely inspirálja majd az emberiség történelmének egyik legfontosabb elméletét.

Darwin észrevette, hogy a szigetek egyfajta szigetvilágok, a rajtuk élő pintyeknek pedig különbözik a csőrük. A madaraknak ezen megfigyelése inspirálta Darwint, hogy rájöjjön, a fajok egyáltalán nem stabilak és maradandók, hanem környezetüktől függően változnak és alkalmazkodnak. Így született meg az evolúció elmélete.

8. Herman Melville kiadott egy könyvet a szigetekről.

Az író és kalandort, Herman Melville-t (a híres Moby Dick könyv szerzőjét) a Galápagos-szigeteken tett egyik kirándulása inspirálta a „The Encantadas” című könyv elkészítésére, mely tíz különböző történetből áll, amelyek mind ezeken a szigeteken játszódtak.

9. Tengeri leguánok.

A tengeri leguán a Galápagos-szigetek egyik őshonos faja, mely jól szemlélteti Darwin evolúciós elméletét. Ez a faj is kénytelen volt alkalmazkodni a környezetéhez annak érdekében, hogy ki tudja elégíteni az igényeit, így a világ első és egyetlen olyan hüllőjévé vált, ami képes megélni a víz alatt, és tengeri moszattal táplálkozik.

10. Galápagosi pingvin.

A galápagosi pingvinek szintén endemikus fajoknak számítanak a környéken, nem mellesleg pedig a legészakibb pingvinek a világon. Nagyon ritka faj, aminek már csak alig 2000 példánya maradt fenn.

11. Vörös homok.

A szigetcsoport szigetein találkozhatunk közönséges homokkal, fehér homokkal és vörös homokkal egyaránt. Rábida-sziget az a hely, ahol a strandokat egészen lélegzetelállító, vörös homok színezi, ami a vulkáni eredetének és a benne található magas vas tartalomnak köszönhető.

12. Tilos az állatokkal érintkezni és ajándéktárgyakat vinni a szigetekről.

A Galápagos-szigetek törvényei tiltják az olyan „ajándéktárgyak” elvitelét, mint a homok, a sziklák, vagy például a kagylók, mivel úgy vélik, hogy ez károsíthatja a szigetek kényes ökoszisztémáját. Hasonló okokból kifolyólag tilos érintkezni az itt élő állatokkal, ahogy etetni, és megzavarni is őket.

forrás

18 fotó, amin a lehetetlennek gondolt dolgok hirtelen valósággá váltak

Hajdú Péter barátnője megkapta a szőrnyű diagnózist !” Eszter meghal, muszáj megoperálni”