in

13 tény, ami annyira hihetetlen, hogy azonnal utána akarsz majd nézni

Még mindig vannak dolgok, melyek újra és újra képesek elkápráztatni bennünket a világ dolgaival kapcsolatban. Gondolnád például, hogy a kutyák közelebbi rokonságban állnak a medvékkel, mint a hiénákkal? Hat azt, hogy az amerikai Wyoming államban összesen két mozgólépcső található? Nem?! Akkor az alábbi lista számodra is nagy segítség lehet, hogy felzárkózz kicsit a minket körülvevő világ érdekességeit illetően.

1. Amikor a Gízai piramisok épültek, még éltek mamutok a Földön.

A tudósok szerint a gízai piramisokat Kr. e. 2600 és 2500 között építették, az utolsó mamutok pedig csak kb. 3600 évvel ezelőtt, vagyis Kr. e. 1600 körül haltak ki.

2. Egész Wyoming államban összesen két mozgólépcső található.

Wyoming államban összesen körülbelül 560 ezer ember él, ám ennek ellenére összesen két mozgólépcső található az államban, és mindkettő az alig 60 ezer ember lakta Casper településen. Még az államban található repülőtereken sincsenek mozgólépcsők, mivel azok kivétel nélkül egyszintesek, így nem volt szükség rájuk.

3. A kutyák közelebbi rokonságban állnak a medvékkel, mint a hiénákkal.

A tudósok megállapították, hogy a kutyáknak és a medvéknek nagy valószínűséggel közösek lehettek az őseik. A hiénák ezzel szemben – bár megjelenésüket illetően nagyon hasonlítanak a kutyákra – macskafélének számítanak.

4. Több könyvtár van az USA-ban, mint ahány McDonald’s a világon.

Az Amerikai Könyvtári Egyesület adatai szerint 119.847 darab könyvtár található az Egyesült Államok területén, míg McDonald’s-ból „csak” 36 ezer található a világon.

5. A googolplex szám értéke olyan nagy, hogy az egész univerzumban sem található annyi részecske.

A googolplex a tíz hatványai közül a legnagyobb elnevezett szám, leírásakor az első egyes számot googol darab nulla követi, vagy más formában egyenlő „tíz a googolodikonnal”. Edward Kasner matematikus találta ki szemléltetésként a matematika oktatásában.

A googolplex érték kiszámításához egy 10-es után 100 darab nullát kell írnunk, míg az univerzum ismert részecskéinek száma ,,csak” egy 10-es után írt 81 darab nulla értékű.

6. Ha egy 52 lapból álló kártyát megkeverünk, olyan kártyasorozatot kapunk, amit jó eséllyel soha-senki nem fog kikeverni.

Egy 52 lapos kártyapaklit összesen 80 658 175 170 943 878 571 660 636 856 403 766 975 289 505 440 883 277 824 000 000 000 000 különböző módon lehet elrendezni. Épp ezért szinte nulla a valószínűsége annak, hogy két ember ugyanúgy keverje meg az 52 lapos kártyapaklit.

7. A koreaiaknak szagtalan a verejtékük.

A Bristol Egyetem tudósai egy tanulmány során kimutatták, hogy a koreai emberek 99,994%-ának szagtalan a verejtéke. Ezért van az, hogy Dél-Koreában szinte egyáltalán nem is találkozhatunk dezodorral.

8. Az ember ujja akár a mikroszkopikus tárgyakat is képes észlelni.

Bár igaz, hogy csak sima felületeken. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az ujjaink Föld méretűek lennének, akkor képesek lennénk velük különbséget tenni az autók és házak között.

9. Kanada lakossága kisebb, mint az Egyesült Államokban található Florida államé.

Kanadában 35,1 millió ember él, míg Floridában 39,5 millió.

10. Detroit 1980-ban Szaddám Huszeinnek adta város kulcsát.

Detroit város kulcsát minden évben olyan emberek kapják, akik munkájukkal kiérdemelték a város tiszteletét. A kulcsot így többek között megkapta már Stevie Wonder, Michael Jackson, és 1980-ban maga Szaddám Huszein is.

11. A las vegasi Bellagio Hotelban több szoba található, mint ahány ember él az olaszországi Bellagio településen.

Az ötcsillagos kaszinóhotel 1998-ban épült. A szállodának 3950 szobája van, amivel a világ 11. legnagyobb szállodájának számít. A nevét ihlető olasz kisvárosban azonban csak 3820 ember él.

12. Az emberi testben közel azonos számú sejt és baktérium található.

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy kanadai és izraeli tudósokból álló tudóscsoport. A tanulmányuk során megcáfolták azt az 1972 óta álló feltevést, miszerint 10:1 arányban találhatók a testünkben a sejtek és a baktériumok. A kutatók becslése szerint 39 trillió sejtre 30 trillió baktérium jut egy 30 éves, átlagos testsúlyú (70 kg) ember szervezetében.

13. A zsiráfoknak pontosan ugyanannyi nyakcsigolyájuk van, mint az embereknek.

A madarak, hüllők és a kétéltűek különböző számú nyakcsigolyával rendelkeznek. Például egy hattyúnak akár 22-25 nyakcsigolyája is lehet. Az emlősök esetében azonban minden élőlénynek, így a zsiráfoknak és az embereknek is egyaránt 7 nyakcsigolyájuk van. Kivételt ez alól csupán a manátuszfélék és két lajhárfaj jelent.

forrás

12 ellentmondásos összeesküvés-elmélet, ami a mai napig megosztja a közvéleményt

Az internetezők megosztottak 16 kevésbé ismert tényt, ami megragadta a figyelmüket