in

CuteCute

14 titok, amit a légitársaságok nem szívesen mondanak el az átlagos utasoknak

A repülőtereken bóklászás és maga a repülés sem mindig tartozik a legkényelmesebb és legélvezetesebb dolgok közé, ha csak nincs egy magánrepülőnk, amivel soron kívül és kedvünkre repdeshetünk a nagyvilágban. Számos olyan apró trükk létezik azonban, ami a világ bármely pontján segíthet megkönnyíteni, illetve kényelmesebbé és olcsóbbá tenni ezt a korántsem olcsó mulatságot. Egy egyszerű billentyűkombináció segítségével például olcsóbb jegyeket vásárolhatunk, egy matrica segítségével pedig az elsők közt juthatunk hozzá a csomagunkhoz a leszállást követően.

1. Hogyan kezeljük a poggyászunk?

 • A legtöbb utazó azt hiszi, hogy a poggyászra ragasztott „törékeny” felirat azért van, hogy megvédje a benne található értékeket a dobálástól, de ez nem így van. A tapasztalt utazók tudják, hogy a reptéri rakodók az ilyen bőröndöket teszik mindig fölülre, ezért a poggyászkiadónál ez a bőrönd fog először kigurulni a futószalagra.
 • Még egy tipp a profi utazóktól: mivel a legtöbb utas sötét (általában fekete) bőröndöt használ, ezért célszerű nekünk a megszokottól eltérőt használni, ezt ugyanis sokkal könnyebb felismerni a poggyászkiadáskor, és nem kell egyenként végignézni őket.

2. Hogyan csomagoljunk?

 • Mindig töltsük ki a bőröndünk teljes térfogatát, ezzel ugyanis meggátolhatjuk, hogy a benne lévő dolgok szabadon mozogjanak és esetleg összetörjenek, megsérüljenek. A nehéz tárgyakat tegyük a bőrönd falaihoz, a törékenyeket pedig a bőrönd közepére.
 • Jobb, ha az üvegből készült és/vagy törékeny szuveníreket nem ruhába, hanem inkább kartonpapírba csomagoljuk. Ez jobban véd, ha valami nehéz, például egy másik bőrönd esik a bőröndünkre.

Indulás előtt ne felejtsd el lefényképezni a bőrönd tartalmát. Egy fotóval sokkal könnyebb lesz azonosítani a bőröndünket, ha esetleg elveszítjük valahol.

3. Hogyan spóroljunk a repülőjegyeken?

 • A Ctrl+Shift+N billentyűkombináció nagy hasznunkra lehet az olcsóbb repülőjegyek keresésében. Ez inkognitómódba rakja a böngészőt, és a légitársaságok weboldalai így nem férnek hozzá a keresési előzményeinkhez, ezáltal nem próbálják meg kissé túllicitált áron kínálni nekünk a repülőjegyeket azt az illúziót keltve, hogy a jegyek árai percről-percre emelkednek.
 • Egy másik trükk, hogy mindig próbáljuk meg a célország anyanyelvén használni a légitársaságok weboldalát. Lehet, hogy kissé bonyolultabb, de a légitársaságok olcsóbban kínálják a jegyeket a haza utazó turisták számára.
 • Egy másik nagyon fontos szabály, amit gyakran használnak a tapasztalt utazók, az a kedd délután 3 után történő jegyvásárlás. Állítólag ilyenkor a legolcsóbbak. Fontos, hogy legalább 6 héttel az indulás előtt foglaljuk le őket, és kerüljük a péntek esti, illetve hétfő reggeli jegyvásárlást, a repülőjegyek ugyanis ilyenkor a legdrágábbak.

4. Hogyan válasszunk ülőhelyet?

 • Kevesen tudják, de még a folyosó szélén lévő székek karfája is felemelhető, ha megnyomunk egy titkos, alul lévő gombot. A stewardessek tudnak ennek a gombnak a létezéséről, de valószínűleg nem fogják elárulni, mivel nem szeretik, ha a folyosó melletti székek karfáját emelgetjük, mivel ha felhajtott állapotban hagyjuk, akkor könnyebben tolják nekünk például az ételeskocsit, miközben közlekednek.
 • A tapasztalt utazók a 11. vagy 12. sorban foglalt helyekre esküsznek, de a 13. sor sem lehet rossz, mivel a babonák miatt sokan kerülik ezt a sort, így az is lehet, hogy senki nem ül majd mellettünk repülés közben.

5. Hogyan vigyünk magunkkal ivóvizet az ellenőrzési pontokon túl?

Ha nem akarunk kisebb vagyonért fölöslegesen ivóvizet vásárolni a biztonsági ellenőrző pontok után, akkor van egy trükkös módszer, amivel a reptéri szabályok megsértése nélkül vihetünk be magunkkal ivóvizet. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy fagyasszunk le egy palack vizet, és érjünk át vele az ellenőrzési zónán, még mielőtt felolvad a víz. Persze az sem rossz ötlet, hogy üres palackot viszünk magunkkal, majd az ellenőrző pont után töltjük teli egy ivókútból.

6. Hogyan kerüljük el a sorban állást?

 • Ha több sor közül is lehet választani, akkor érdemes a bal szélső sorba állni. Az emberek nagy része ugyanis jobbkezes, ezért gyakran öntudatlanul is a jobb oldali sorokba állnak inkább.
 • Annak érdekében, hogy ne kelljen sokat szenvednünk a biztonsági kapus ellenőrzéskor, az apró dolgokat célszerű nem a nadrág, hanem mondjuk a pulóverünk vagy kabátunk zsebében tartani. Így csak le kell vennünk és átküldenünk a szkenneren, nem kell egyenként kipakolnunk mindent a zsebünkből.
 • A laptop és folyadékok gyors ellenőrzése céljából mindig fölülre tegyük ezeket, mert úgyis ki kell vennünk a poggyászunkból és külön műanyag rekeszbe tenni őket. Apróság, de mégis időt spórolhatunk vele, pláne, ha sietünk.

7. Hogyan töltsük a telefonunkat a repülőtereken?

 • Sok utazó állítja, hogy a reptéri szabályok szerint, ha a repterek területén talált tárgyakért senki sem jelentkezik 90 napig, akkor azokat egyszerűen odaadják a rászoruló utasoknak. Ha tehát véletlenül nincs nálunk telefontöltő, érdemes a reptér személyzeténél érdeklődni, hátha van elfekvőben egy-két ilyen extra telefontöltő.
 • Ha nem találunk konnektort a repülőtereken, tegyünk egy próbát a televíziókkal. A legtöbb tévé hátulján/oldalán találunk USB portot, amivel ugyanúgy tölthetjük a telefonunkat.

8. Hogyan csatlakozzunk ingyen a reptéri Wi-Fi-re?

Számos repülőtér kínál ingyenes Wi-Fi-t, de előfordul, hogy a kapzsi üzletpolitika miatt mégis jelszóval védik a hálózatot, amiért egész szép kis összeget is elkérhetnek. Ennek elkerülése érdekében célszerű felkeresnünk EZT a weboldalt, ahol az összes jelszavas repülőtér jelszavát megtaláljuk.

9. Mit tegyünk, ha a reptéren kell éjszakáznunk?

Ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni az esti gépek késése miatt, akkor célszerűbb reggeli járatokra jegyet váltani.

Ha mégis úgy alakul, hogy a repülőtéren kell éjszakáznunk, ne feledjük, hogy vannak olyan weboldalak, mint például a sleepinginairports.net, ahol a világ összes repülőterével kapcsolatban kereshetünk különféle alvási trükköket – megnézhetjük például, hogy a reptér melyik részén a legkényelmesebb aludni.

10. Hogyan részesedjünk mi is az első osztály kiváltságaiban?

Ha a turistaosztályon is szeretnénk elsőosztályú bánásmódban részesülni, akkor az első és legfontosabb, hogy extra kedvesnek kell lennünk a személyzettel. Hívjuk őket név szerint és mindig mosolyogjunk. A légiutaskísérők maguk állítják, hogy ilyenkor gyakran megesik a szívük az utasokon és ingyenes extra szolgáltatásokkal kedveskednek nekik.

11. Miért ne érjünk a szánkhoz repülés közben?

A repülőgépek nagyon piszkosak – ezt a pilóták maguk állítják. Ha nem akarunk egy szép fertőzéssel hazatérni az utazásról, akkor minimalizáljuk a kontaktust a kabinban található tárgyakkal és soha, még véletlenül se érintsük meg a kezünkkel a szánkat.

12. Hogyan győzzük le a jetlag-et?

 • A tapasztalt légiutaskísérők azt ajánlják, hogy válasszunk olyan járatot, ami délután 4 óra körül érkezik meg a célországba. Így elég időnk lesz arra, hogy eljussunk a szállodába, vacsorázzunk, fürödjünk, majd lefeküdjünk aludni.
 • Ha keletre akarunk repülni, akkor 3 nappal az indulás előtt célszerű elkezdenünk korábban kelni, ezzel megkönnyíthetjük a célország szerinti időzónához történő átállást a testünk számára.

13. Hogyan vegyünk részt ingyenes túrákon?

Jó ha tudjuk, hogy azokon a reptereken, ahol hosszú átszállásra kell számítanunk, a légitársaságok kedvezményes, néha ingyenes kirándulásokkal kedveskednek nekünk. A Turkish Airlines például ingyenes városnéző buszokat szokott indítani ilyenkor és pusztán csak egy feltétel van: a következő repülésig legalább 6 órának, de maximum egy napnak kell lennie a hátralévő időnek.

14. Miért a „Cassole” a varázsszó egy repülőn?

Éhes maradták evés után? Kérj egy „Cassole”-t! Ez egy repülőgépeken kapható, általában műanyag vagy alumínium csomagolásban szervírozott meleg étel. Ha egy utas Cassole-t kér, a légiutaskísérők rögtön tudni fogják, hogy az utas gyakran utazik és pontosan tudja, hogy mennek a dolgok a repülőn, ezért nem fogják neked visszautasítani.

forrás

19 egyszerű pszichológiai trükk, ami tényleg működik

Az internetezők megosztották családjuk legfurcsább és legkellemetlenebb történeteiket