in

15 izgalmas tény, amit eddig talán nem tudtál az emberi testről

Az emberi test egy csodálatos, ugyanakkor rendkívül rejtélyes dolog. Bele sem gondolunk, hogy milyen összetett, hiszen teljesen természetesnek tűnik, hogy hallunk, látunk és mozgunk úgy és akkor, amikor akarunk. Kevesen tudjuk, hogy csontjaik még az acélnál is erősebbek, vagy azt, hogy gyomorsavunk egy pengét is könnyedén képes feloldani. Emellett testünk képes olyan dolgokra, amiről valójában nem is tudunk, sőt, nem is hallottunk.

Az iskolai biológia órák keretében is számos érdekességet tudtunk meg az emberi a testről, de ez még mindig is csak a töredéke annak a tudásnak, amit elsajátíthatunk róla. Éppen ezért, cikkünk számos olyan információt tartalmaz, ami téged is meglephet. Posztunkban olyan izgalmas tényeket osztunk meg az emberi testről, amiket nem tudtál és életed végéig nem felejtesz el.

Szemünk felbontása 576 megapixel, ami azt jelenti, hogy a napjainkban használatos kamerák felbontásánál is nagyobb.

A szaruhártya közvetlenül a levegőből nyeri az oxigént, vagyis ez a testünk egyetlen olyan része, ami semmilyen összeköttetésben nincs az ereinkkel.

Egyetlen lépés megtételéhez kétszáz izmom szükségeltetik. Ugye, nem gondoltad volna?

Reggel ébredéskor nagyjából egy centiméterrel vagyunk magasabbak, mint este lefekvéskor. Ennek magyarázata rendkívül egyszerű és logikus is. Napközben ugyanis, a gravitáció dolgozik. Összenyomja gerincünket, valamint a térdeinkben lévő porcokat, ennek eredményeképpen csökken a magasságunk. Éjszaka, mivel fekszünk és nem terheljük ezeket a csontokat, porcokat, minden visszaáll az eredeti állapotba.

Mint már említettük, gyomorsavunk rendkívül erős, ennek köszönhetően pedig, feloldja a fémet is. Kilyukasztani viszont nem képes a gyomrunkat, ugyanis egy folyamatosan cserélődő védőréteg gondoskodik annak biztonságáról.

Várandósság alatt a hölgyek agya egy kicsit összemegy, ez pedig megmagyarázza szokatlan viselkedésüket is.

Életünk során ötször körbesétálhatnánk a Földet, ha összeadnánk, hogy mennyit gyalogolunk. Egy átlagos ember életében körülbelül 160 ezer kilométert tesz meg.

A többi szervünkkel szemben csontjaink és fogaink nem öngyógyítók, ez pedig nagyon szomorú, ugyanis ezeket vesszük a leginkább igénybe nap, mint nap.

Csontjaink rendkívül erősek, ami nem is meglepő, az viszont már annál inkább, hogy a betonnál és az acélnál is erősebbek. Ebből következik, hogy terhelhetőségük is rendkívül magas, például tizenhat köbcentiméter emberi csont elbír körülbelül 8600 kilogrammot.

A lacrimal punctum a szemhéj alján található apró lyuk. Amikor sírunk, könnyeket enged az orrba, vagyis ez a magyarázat arra, hogy miért folyik az orrunk sírás közben.

Naponta körülbelül egymillió elhalt hámsejtet hullatunk el, ami azt jelenti, hogy óránként harminc,-negyvenezer hámsejttől szabadulunk meg.

Bőrünk felülete, vagyis az epidermisz minden hónapban cserélődik. Szóval, életünk során akár ezer különböző bőrünk is lehet.

Eszünkbe sem jutna, hogy egy zöldség vagy gyümölcs több gént tartalmaz, mint maga az emberi test. Nos, a paradicsomban harmincezernél is több gén van. Ezzel szemben testünkben mindössze huszonötezer gén található. Vagyis, a génjeink számát tekintve egy féreg szintjén vagyunk.

Szívverésünk képes szinkronba kerülni a zene ritmusával. Így, ha meg akarsz nyugodni, akkor hallgass olyan zenét, ami kevésbé ritmusos. Sőt, a vérnyomásunk és légzésünk is szabályozható ily módon.

A természetesen szőke hajú embereknek a haja is több. A sötétebb hajú embereknek nagyjából 120 ezer hajszál van a fején, míg a szőkéknél ez a szám körülbelül 150 ezer. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a szőke haj szerkezete gyengébb.

forrás

9 marketing trükk, amit a legtöbb vásárló egyáltalán nem vesz észre.

Állítások szerint ez a három legvonzóbb csillagjegy – Te köztük vagy?