in

15 kevesek által ismert építmény, ami a megjelenésével és funkcionalitásával lenyűgöz mindenkit

Hozzászoktunk már, hogy az anyatermészet mindig képes valami új és meglepő dolgot alkotni, ami csodálattal tölt el, de nem szabad elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, hogy azért az emberek is tanultak egy-két dolgot az elmúlt néhány ezer évben.

1. Márványbánya Görögországban.

2. Az Asinelli-torony és a Garisenda-torony – Bologna, Olaszország.

A tornyok 1109-ben épültek, és az építési technológiák figyelmen kívül hagyása miatt mindkét torony észrevehetően dőlt. A Garisenda-torony (48 méter) elhajlásának mértéke 3,2 méter, ezért az eredetileg 60-70 méteres torony méretét többször is csökkenteni kellett az évszázadok során. Az Asinelli-torony a maga 97 méteres magasságával a világ megmagasabb ferde tornya – összehasonlításképpen a Pisai ferde torony magassága „csak” 57 méter.

3. Bejárat a svájci Zugi-tó víz alatti obszervatóriumába.

4. Az Appennini Kolosszus (10 méter) – Firenze, Olaszország.

5. Színes lakónegyed Tibetben.

6. Lego-híd – Wuppertal, Németország.

7. Mont Saint-Michel sziget-erőd, Franciaország

8. Qiyi City Forest Garden lakótelep – Csengdu, Kína

Megbukott, de rendkívül látványos projekt. A terveknek megfelelően az erkélyeken található élő növényzet javította volna a környék levegőjének minőségét, ám a potenciális lakókat elijesztette a növények által odavonzott rovarok száma. Mára a gondozatlan növényzet teljesen beborította az épületeket, amik így pont úgy néznek ki, mint egy poszt-apokaliptikus film egyik jelenete.

9. Wat Rong Khun, avagy a „Fehér templom” – Thaiföld

10. Peking – Hongkong – Makaó gyorsforgalmi út.

Az út valójában csak 4 sávos mindkét irányba, vagyis összesen 8, azonban az ellenőrző pontokon 50 sávra bővül, majd ismét 4-re csökken.

11. The Churchill Arms Pub – Kensington, London

12. Bejárat a Norvégiában található Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerba.

A bunkerben 130 méter mélyen, egy hegy gyomrában tárolják a világ minden tájáról összegyűjtött növények magjait, hogy egy esetleges apokalipszis után az emberiség újra életet teremthessen a Földön.

13. Kard alakú híd az izlandi Snaefellsnes Nemzeti Parkban.

14. A franciaországi Espaces d’Abraxas lakótelep.

15.

A hat darab 6 méter magas gránitlapot az Egyesült Államok Georgia államában állították fel egy névtelen megrendelő megbízásából. A táblákon 8 különböző nyelven olvashatók utasítások a jövő lakóinak, hogy egy esetleges apokalipszis után hogyan lehet helyreállítani a civilizációt a Földön. Az emlékmű egyben naptár iránytű és óra is. Közvetlenül mellette egy időkapszulát ástak el az utókor számára.

forrás

21 ember, aki a nehéz helyzetben sem vesztette el a humorérzékét

15 étel, amit csak egy tapasztalatlan háziasszony tart a hűtőszekrényben