in

CuteCute LOLLOL OMGOMG

15 étel, amit csak egy tapasztalatlan háziasszony tart a hűtőszekrényben

Az emberek annyira megszokták az ételek hűtőszekrényében tárolását, hogy meg sem fordul a fejünkben, mit is érdemes igazán ott tárolni, és mi az, aminek jobbat tesz a szobahőmérséklet. A csomagolásokon ráadásul gyakran az áll, hogy „száraz, hűvös helyen tárolandó”, ez azonban nem automatikusan egyenlő a hűtőszekrényben tárolással, bár tény, hogy ott is hűvös van.

1. Kaliforniai paprika

A paprikát nem kell hűtőben tárolni. Körülbelül egy hétig szobahőmérsékleten, például egy konyhai fiókban vagy a kamrában is tökéletesen elvan. Sőt, a hűtőszekrényben tárolt paprika egyenesen kevésbé lesz ropogós.

2. Egzotikus gyümölcsök

A banánt, a mangót, a papayát és más trópusi gyümölcsöt is jobb melegen tartani. Az hűvös hőmérséklet nemcsak a megjelenésüket rontja (például a banán bebarnul), hanem az állagát is.

3. Szószok és mártások

Ketchup, majonéz, mustár, szójaszósz, balzsamecet, édes-savanyú és fűszeres mártások – még felbontás után is jobb egy sima szekrényben tárolni őket. A hűtőben tárolva csak fölöslegesen foglalják a helyet az igazán fontos dolgok elől, nem véletlen, hogy az éttermekben is sokszor az asztalra kitéve találjuk ezeket.

4. Csokoládé

Soha ne tárold a csokit hideg helyen. Amellet, hogy minden ott lévő szagot elnyel, a hűtőben lévő nedvesség hatására fehér bevonat képződik a csokoládén. Bár az ízét ez nem befolyásolja, valójában nem túl étvágygerjesztő. A csokoládék egyébként 15-20°C-on is tökéletesen elvannak akár hat hónapig is.

5. Vaj

Hidegen tároljuk, mert tejtermék, és a tejtermékekről köztudott, hogy elég gyorsan romlanak. Ez esetben azonban kissé eltérő a történet: a vaj fő összetevője (több mint 80%-a) ugyanis zsír. A magas zsírtartalom és az alacsony víztartalom együtt járul hozzá ahhoz, hogy megnehezítse a baktériumok vagy a penész dolgát, ezért a vaj szobahőmérsékleten is biztonságosan tárolható több napon keresztül.

6. Őszibarack

A kissé zöldszínű őszibarack szobahőmérsékleten tárolható a legjobban. Tartsuk mosatlanul, és szárral lefelé. A teljesen érett őszibarackokat viszont célszerűbb lehet már hűtőszekrényben tárolni, azonban számolnunk kell vele, hogy a hidegben veszítenek a nedvességükből és megváltozik az állaguk.

7. Kenyér és egyéb pékáruk

Gyakran, amikor megvesszük a kenyeret, de nem esszük meg az egészet, az élettartamának növelése érdekében hűtőszekrénybe tesszük. Ez azonban elég rossz választás, a hidegben ugyanis a kenyér sokkal gyorsabban kiszárad, mint szobahőmérsékleten.

8. Bontatlan gyümölcslevek és üdítők

Az üdítők, legyen szó szénsavasról vagy gyümölcsléről, jól bírják a meleget. Bontatlan állapotban minden gond nélkül tarthatjuk őket szobahőmérsékleten, ez nem befolyásolja az ízüket. Felbontás után azonban szükségszerű lépés áttenni őket a hűtőszekrénybe.

9. Szalámi

A szalámi egy tipikusan olyan étel, ami több hónapig is eláll, ezért nem feltétlenül kell őket hűtőszekrényben tárolni. A legjobb, ha kissé hűvös, jól szellőző helyen tároljuk, körülbelül 10-15°C-on. Ilyen körülmények között őrzik meg legtovább az ízüket.

10. Halkonzerv

A zárt konzerveket nem kell hűtőben tárolni, ettől nem lesznek „frissebbek”. Nem véletlen, hogy ezek a termékek sokszor a boltokban is hónapokat állnak a polcon, mielőtt valaki megveszi őket. A felbontott halkonzerveket azonban célszerű először egy üvegbe áttenni, majd úgy betenni a hűtőszekrénybe.

11. Bazsalikom

A bazsalikom frissessége érdekében vágjuk le a szárakat és tegyük őket egy pohár vízbe, mint a virágokat. Egyes gyógynövényeket, mint például a petrezselymet és a koriandert jobb hűtőszekrényben tartani, de a bazsalikomot például jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, a hűtőben ugyanis befeketednek a levelei.

12. Mogyoróvaj és Nutella

A mogyoróvaj és a Nutella sem tartalmaz sok vizet, ezért egy konyhai szekrényben is kiválóan eláll. Ugyanez vonatkozik a nyitott állapotra is: körülbelül 3 hónapig egy sötét szekrényben is megvannak, a Nutellát pedig egyenesen tilos hűtőben tartani, a hidegtől ugyanis keménnyé és használhatatlanná válik.

13. Alma és körte

Ezeket a gyümölcsöket jó ötlet lehet lehűteni kicsit a hűtőszekrényben fogyasztás előtt, de a folyamatos tárolásra sokkal inkább a szobahőmérséklet a megfelelő számukra. Hagyjuk őket egyszerűen az asztalon, és maximum közvetlenül a fogyasztás előtt tegyük be őket pár percre a hűtőbe.

14. Savanyúság

A savanyúság elegendő természetes tartósítószert tartalmaz ahhoz, hogy hosszú ideig tárolható legyen még felbontás után is. A savanyúságokat és a paradicsomot is csak akkor célszerű hűtőszekrényben tárolni, ha szeretjük hidegen fogyasztani őket.

15. Fokhagyma

A fény és a nedvesség a fokhagyma legnagyobb ellensége, mivel fokozzák a penésznövekedést. Ezért a legjobb a fokhagymát szobahőmérsékleten, száraz, jól szellőző, sötét helyen tárolni. A hűtőszekrényben a fokhagyma csakúgy, mint sok más zöldség és gyümölcs, veszít a nedvességéből.

forrás

15 kevesek által ismert építmény, ami a megjelenésével és funkcionalitásával lenyűgöz mindenkit

14 esemény, amire tulajdonképpen semmi esély sem volt, mégis megtörtént