in

OMGOMG

15 trükk, ami segít túlélni az életveszélyes helyzeteket

Képzeld el, hogy arra ébredsz, hogy élve eltemettek, vagy egy emberrabló autójának a csomagtartójába zártak. Szerencsére ilyen helyzetek rendkívül ritkán fordulnak elő, de ennek ellenére nem árt tisztában lennünk vele, hogy mit kell tennünk az ilyen és ehhez hasonló életveszélyes helyzetekben, amikor minden másodpercnek, és minden tettünknek komoly következménye lehet.

1. Zuhanó lift

Egy zuhanó liftben a legnagyobb esélyünk a hátunkon fekve van a túlélésre. Ebben a pózban az ütés erejének nagy része az izmokra és a zsírra koncentrálódik, ezért így a legnagyobb az esélyünk a túlélésre.

2. Amikor valaki hátulról ránk támad

Ilyen esetben a leghatékonyabb módszer, ha minden erőnkből a támadónk lábára lépünk. Egészen pontosan a lábujjaira kell céloznunk – ha szerencsénk van, akár még el is tudjuk törni valamelyiket, ezzel megbénítva a támadót.

3. Szikláról leesés

Próbáljuk meg az esés erejét eloszlatni a testünkön. Ezzel ugyan több sérülést szerzünk, például gurulás közben, de jócskán lecsökken annak az esélye, hogy egy nagy, életveszélyes sérülést szerezzünk. Próbáljunk meg minden lehetséges dolgok, például faágakat elkapni az esés közben, ezzel ugyanis nagyban csökkenthetjük az esés sebességét.

4. Épület tűz

Ha egy égő épületben találjuk magunkat, sose feledjük, hogy a füst a legveszélyesebb az életünkre. Mivel pedig a füst a mennyezet felé koncentrálódik, ezért mindig térdre ereszkedve kússzunk a földön, hogy minél kevesebb füst jusson a tüdőnkbe, elkerülve ezzel a füstmérgezést.

5. Jeges tóba esés

Ilyen esetben minél hamarabb ki kell másznunk a vízből, hogy elkerüljük a hipotermiát. Amikor elérjük a jég szélét, ne próbáljuk meg kihúzni magunkat a vízből, hanem a lábunkkal rugdosva először hozzuk vízszintes helyzetbe a testünket, majd ezután guruljunk fel a jégen. Ezzel elkerülhetjük, hogy újra beszakadjon a jég.

6. Futóhomok

Lassan mozgassuk ellentétes irányba a lábainkat, miközben a hátunkkal feküdjünk fel a homokra, hogy minél nagyobb felületen támaszkodhassunk. Apró mozdulatokkal mozgassuk a lábainkat és húzzuk a felszín felé, még teljesen ki nem szabadulunk.

7. Vihar egy mezőn

Ha nincs épület a közelben, akkor guggoljunk le, és tegyük a fejünket a térdeink közé. Ne álljunk közvetlenül magas tárgyak mellé, azokon keresztül ugyanis szintén belénk tud csapni a villám. Ha többen vagyunk, ügyeljünk rá, hogy biztonságos távolságra legyünk egymástól, és így várjuk meg, amíg a vihar elvonul.

8. Csomagtartóba zárva

Ha azon kapjuk magunkat, hogy csomagtartóba zártak, először is ellenőrizzük, hogy nem lehet-e belülről is nyitni a csomagtartót. A legtöbb új autóban már lehet ilyet. Ha erre nincs lehetőség, akkor keressük meg a féklámpákhoz futó kábeleket, tépjük szét őket, és próbáljuk váltakozva egymáshoz érinteni őket, míg fel nem villan a féklámpa. Ha megvan, hogy melyik vezetékek összeérintésével világít, akkor a villogó lámpákkal jelezhetünk másoknak.

9. Lavina alá temetve

A hömpölygő hóban úszáshoz hasonló mozdulatokkal próbáljunk meg a felszín közelében maradni, majd ha a hó megállt, próbáljuk a felszínre húzni magunkat. Ha ez nem megy, akkor dugjuk ki az egyik kezünket a hó alól, a másikkal készítsünk levegőkamrát az arcunk elé. Lélegezzünk lassan, hogy minél tovább kitartson a levegőnk.

10. Vízörvény

Ha a nyílt vízen egyszer csak azt vesszük észre, hogy vízörvény keletkezik a közelünkben, akkor először is figyeljük meg, hogy milyen irányba forog. Ha ez megvan, óvatosan közelítsük meg a szélét, majd az örvény áramlási sebességét lendületként használva szabaduljunk meg a vonzásától.

11. Konyhatűz

Soha, semmi esetre se próbáljuk meg vízzel oltani a konyhai tüzet. A forró olajhoz érve a víz csak tovább rontja a helyzetet. A legjobb módszer ilyen esetekben, ha egyszerűen nem hagyjuk oxigénhez jutni a tüzet – például letakarjuk egy fedővel.

12. Tornádó esetén

Ha nincs pince a közelben, akkor a legbiztonságosabb hely a fürdőszoba lehet. Keressünk egy párnát, és tartsuk a fejünk fölé, ezzel védve azt a leeső törmelékektől. Másszunk be a kádba, és várjuk meg, míg elmegy a tornádó. A fürdőszoba falában lévő vízvezetékek javítják a helyiség szilárdságát, ami ilyen esetekben rendkívül hasznos lehet.

13. Pánikba esett tömeg

Egy pánikba esett tömegben mozogni mindig nehéz és életveszélyes. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nyugodtak maradunk, és a kezeinket a derekunkra téve egy kis teret hozunk létre magunk körül. Semmiképp se menjünk szembe a tömeggel, hagyjuk, hogy sodorjon magával, míg elég szellős nem lesz ahhoz, hogy kiszabaduljunk belőle.

14. Egyedül fuldoklás

Fuldoklás esetén a legcélravezetőbb a Heimlich-fogás alkalmazása, de van úgy, hogy akkor kezdünk fulladozni, amikor egyedül vagyunk, és nincs, aki elvégezze rajtunk a fogást. Ilyen esetben a legjobb, ha ökölbe szorítjuk az egyik kezünket, a másikkal megfogjuk azt, és a hüvelykujjunkat a bordák alá, a köldök fölé tesszük. Ezután hajoljunk egy szék vagy asztal szél fölé, és gyors, hirtelen mozdulattal nyomjuk meg a kezünkkel a has felső részét.

15. Élve eltemetve

Ilyen esetben az első, és legfontosabb, hogy minél tovább tartalékoljuk az oxigént. Ehhez a legjobb megoldás, ha eltakarjuk a pólónkkal az arcunkat, ami egyrészt segít megóvni az arcunkat a szennyeződésektől, másrészt segít csökkenteni az oxigénhasználatunkat.

forrás

20 kép a családi fotóalbumokból, amik mosolygós nosztalgiázásra invitálnak

10 dolog, amit egy sikeres ember soha nem mond!