in

CuteCute OMGOMG

16 bonyolult dolog, amit másodpercek alatt megtanulhatunk, és életünk végéig hasznunkra lehet

Mindannyian jártunk iskolába, és mindannyian tudjuk például, hogy mit jelent a vízkörforgás vagy hogy milyen csodálatos dolog is a víz felületi feszültsége. Valószínűleg a hegyek formálódása és a szivárvány képződése sem jelent problémát senkinek, ám egész más ezekről egy tankönyvben olvasni, vagy a saját szemünkkel látni.

1. A litoszféra lemezek ütközése egy Snickers és Mars csokoládé segítségével ábrázolva.

A litoszféra lemezek ütközéséből épp úgy keletkezik gyűrődés, mint ahogy azt a kemény Snickers csoki és a sokkal lágyabb Mars csokoládé találkozása eredményezi.

2. Ez az illusztráció megmutatja, hogy milyen óriási is (és gyönyörű) valójában a kék bálna.

A kék bálna a legnagyobb emlős a Földön. A bálna nyelve önmagában is akkora, mint egy elefánt, a szíve mérete pedig nagyjából személyautó méretű.

3. Ez a szivárvány remekül megmutatja, hogy bomlik spektrumaira a fehér fény.

4. A víz felületi feszültsége, egy hihetetlenül könnyű japán érme segítségével demonstrálva.

5. Ez történik, ha a tudósoknak túl sok a szabadidejük. (és a festékük)

Valójában ez egy elég komoly kísérlet, mellyel a medúzák vízben történő mozgását és haladását, illetve az így keletkezett örvényt igyekeztek tanulmányozni a kutatók, mely szabad szemmel láthatatlan.

6. Az emberekben és a kagylókban van valami közös.

A csigáknak és kagylóknak épp olyan szemgolyóik vannak, mint az embereknek. Szaruhártya, lencse és retina – igaz, a kagylók szerencsésebbek voltak, mint mi: nekik van egy tartalék (harmadik) szemük.

7. Így néz ki egy vénaszkenner, illetve ennyi ér található egy emberi kézben.
8. Az első fotó a Halál-völgyben készült, a második egy nagyvárosban. Jól mutatják, hogy mit is jelent pontosan a fényszennyezés.

9. Ezt egy 6-os erősségű földrengés rajzolta egy inga segítségével. Az ilyen alakzatoknak nevük is van: lissajous görbéknek hívjuk őket.

10. A különböző színhőmérsékletű lámpák vizuális összehasonlítása.

11. A valaha készült legrészletesebb fotó a nap felszínéről, amit egy új, modern távcső segítségével készítettek a tudósok. (balra) Minden egyes kis plazmasziget valójában akkora, mint Franciaország.

12. Az eső (mint csapadékjelenség) szemléltetése egy pohár víz, a tetejére fújt borotvahab, és színes folyadék segítségével. Amikor túl sok színes folyadékot csepegtetünk a borotvahabra, (ami most a felhőket szimbolizálja) és már nem bírják el a színes folyadék mennyiségét, akkor a vízbe zuhannak, remekül illusztrálva ezzel az esőzés jelenségét.

13. Tojáshéj és sós víz segítségével pedig saját geódát hozhatunk létre. Erről bővebben a kép alatti linkre kattintva olvashattok.

14. A tudósok megállapították, hogy a polipok alvás közben (csak úgy, mint az emberek) különböző érzelmeket élnek meg.

A videóban egy fiatal polipot láthatunk, amint alvás közben változtatja a színét, feltehetően annak függvényében, hogy épp miről álmodik.

15. A Trónok harcás Daenerys Targaryen frizurája segít biológiát tanulni.

A bal oldali göndör fürt egy RNS molekula spirálja, a jobb oldali pedig egy DNS molekuláé.

16. A plazmamonitor elektronjai elmenekülnek az erős mágnes elől.

A kísérletet akkor sem érdemes megismételni, ha van otthon régi CRT-képernyős monitorunk, ugyanis lehet, hogy az „elmenekült” elektronok sosem térnek vissza és tönkremegy a készülék.

Ez a trükk egyébként a modern LCD képernyőkkel már nem működik.

forrás

EZ A FIATAL LÁNY A TESTE 90%-ÁT TETOVÁLTATTA. A SZÜLEI RÁ SEM ISMERTEK, AMIKOR MEGLÁTTÁK.

17 térkép, ami teljesen új oldalról mutatja be a világ dolgait