in

OMGOMG

21 izgalmas tény, amiről valószínűleg még senki sem mesélt neked korábban

Tudtad, hogy a Titanic túlélői között kutyák is voltak? Gondoltad volna, hogy van olyan labdarúgó stadion a Földön, ahol a bolygó két különböző féltekén helyezkednek el a térfelek? Tudod, hogy mit nevezünk Nemo-pontnak? Nem?! Akkor jól figyelj, az alábbi listán ugyanis ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességeket gyűjtöttünk most nektek össze, melyekről valószínűleg még senki sem mesélt nektek korábban…🧐

1. Nem a Csomolungma (Mount Everest) a legmagasabb hegy a Földön.

Legalábbis, ha a Földközéppontjától mért távolságot vesszük alapul. Ez alapján ugyanis az Ecuadorban található Chimborazo vulkánhegység a Föld legmagasabb pontja, a Csomolungma pedig ebben a számítási rendszerben még a Top 20 legmagasabb hegy közé sem kerülne be.

2. Amikor a Titanic elsüllyedt, 706 ember és 3 kutya maradt életben.

Mindenki tudja, hogy a Titanic 2224 utasából 706 utas élte túl a katasztrófát, de arról már ritkábban esik szó, hogy a fedélzeten volt még 12 kutya is, akik közül 3 kutyának sikerült túlélnie a katasztrófát. Mindháromtúlélő kutyus kis termetű volt, így a gazdáik a mentőcsónakokban csempészték ki őket a süllyedő hajóról.

3. A német kormány eladta a berlini falat.

A berlini fal leomlása után a német kormány jóváhagyta az engedélyt, hogy „kereskedelmi célra használják fel a fal darabjait”. Ennek köszönhetően pedig az egész világban szétszóródtak a darabjai, egyes részei például egy Las Vegas-i kaszinó férfiWC-jében kaptak helyet.

4. Brazíliában van egy stadion, ahol a focicsapatok nem csak egyszerűen különböző térfeleken, de a Föld különböző féltekén játszhatnak egymással.

A brazil Zerão stadion nem véletlenül kapta a „nulla” nevet, annak felezővonala ugyanis pontosan az egyenlítő mentén található. Így a rajta játszócsapatok tulajdonképpen a föld eltérő féltekéről indulva kell, hogy szembe nézzenek egymással.

5. Az orángutánok vonzódást mutatnak ki a vörös hajú nők iránt.

Az ausztrál Perthi Állatkert egyik orángutánjánálodáig fajult az imádat, hogy kitépte Nicole Kidman fotóját egy magazinból, és utána a színésznő képével aludt éjszakánként.

6. Műkereskedő csalók 1,7 millió dollárért adtak el egy hamis festményt, amit egy magát ,,arab sejknek” kiadó csaló férfi vett meg, aki hamis pénzzel fizetett a festményért.

7. Létezik egy ún. Nemo-pont, ami a szárazföldről legnehezebben megközelíthető pont helyét jelöli a földgömbön.

A déli Csendes-óceánon található, 2688 km-re a legközelebbi szárazföldtől. Földrajzi koordinátái: d. sz. 48° 52′ 36″, ny. h. 123° 23′ 36″, a Ducie-szigetekhez, aPitcairn-szigetek egyikéhez és az antarktiszi Marie Byrd-földhöz legközelebb. A pont körül csak víz található 22 405 411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt 4000 méter mély, az egyenlítőtől 5420 kilométerre található.

8. A második világháború alatt az Egyesült Államok denevéreket próbált meg betanítani rá, hogy bombákat szállítsanak láthatatlanul Japánba.

A tervek szerin napalm bombákatkellett volna elszállítaniuk Japánba, ami nem is lett volna nehéz, mivel a denevérek hatalmas távolságok megtételére képesek, majd az épületek padlásaiba befészkelve magukat remek lehetőséget biztosítottak volna, hogy az amerikai haderők távirányítással működésbe hozzák a bombákat. Az amerikai hadsereg 2 millió dollárt költött a projektre, mielőtt rájöttek, hogy ez így ebben a formában kivitelezhetetlen.

9. Cézár tudhatta, hogy Brutus megpróbálja majd őt megölni.

Servilia Caepionis volt Brutus anyja, aki hosszú ideigCaius Iulius Caesar szeretője volt. A feljegyzések szerint Brutus nem volt hajlandó elfogadni az anyja és Caesar közötti kapcsolatot, ezért a veszekedések során többször is utalt rá, hogy meg fogja ölni Caesart, aki így nagy valószínűséggel sejthette, hogy Brutus megpróbálja majd meggyilkolni őt.

10. A cézár salátát nem Cézárról nevezték el.

Nevét az olasz származású amerikai szakácsról,Caesar Cardini-ról kapta, aki 1924-ben készítette el először az ételt a saját, Caesar nevezetű éttermében. A legenda szerint egyébként Cardini úgy „találta fel” ezt a salátát, hogy az ünnepek alatt, amikor már szinte semmi sem maradt az étterem konyhájában, az ott található maradékokból próbált meg valami ehetőt készíteni az ételt követelő vendégeknek, akik imádták az általa készített, azóta Cézár salátának hívott ételt.

11. Ausztráliában betiltották a „Peppa malac” című rajzfilmsorozat egyik epizódját, mert arra tanította a gyermekeket, hogy ne féljenek a pókoktól.

Mivel pedig Ausztráliában többnyire mérges pókok találhatók, melyek potenciális veszélyt jelentenek a gyermekekre, ezért nem is tűnik olyan butaságnak az ominózus epizódbetiltása.

12. Az Egyesült Államokban a tűzoltók felgyújtottak egy házat, ami tele volt csótányokkal.

Bár a tűzoltók inkább eloltani szokták a tüzeket, az Egyesült Államokban ez mégis pont fordítva történt 2010. októberében: az amerikai Pana városka egyik házában ugyanis olyan sok csótány telepedett meg, hogy a helyi közigazgatás úgy döntött, jobb, ha felgyújtják a házat. Az egész folyamatról egyébként videofelvételis készült.

13. Ha pedig már az Egyesült Államoknál járunk: létezik egy ún. Négy Sarok Emlékmű, ahol egyszerre négy államban tartózkodhatnak az emberek.

Ez a pont az, ahol Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó határaitalálkoznak.

14. Az Ausztráliában található Dingo-kerítés 11-szer nagyobb, mint Magyarország legnagyobb szélessége kelet–nyugati irányban.

A XIX. században olyan fontos volt a birkatenyésztés az ausztrál gazdaságban, hogy az 1880-as években a gazdák úgy döntöttek, építenek egy hatalmas kerítést, amivel megvédik a legelő jószágaikat a vadon élő dingó kutyáktól. A kerítés hossza végül 5614 kilométer lett, ami egészen ijesztő. Csak összehasonlításképpen: Magyarországkét legtávolabbi pontja 528 kilométerre van egymástól.

15. A Föld legnagyobb sivatagja igazából az Antarktiszon található.

Nem a pusztítóhőség és a homok miatt hívunk ,,sivatagnak” valamit, hanem a rendkívül csekély csapadékmennyiség miatt, aminek kevesebb, mint 250 milliméternek kell lennie évente. (az mindegy, hogy eső, hó, köd, stb.) Így ha nagyon szigorúak akarnánk lenni, akkor azt mondhatnánk, hogy a Föld legnagyobb sivatagja az Antarktiszon van, ahol a nagyjából 14,2 millió km²-nyi területen alig 51 mm csapadék esik évente.

16. A Pheasant-sziget félévente megváltoztatja, hogy melyik országhoz tartozik.

A Fácánok szigete azért is különleges hely, mert egykondomínium. Azokat a területeket hívjuk így, amelyeket egyszerre több ország is birtokol. Csakhogy a 6820 négyzetméteres sziget, amely amúgy a világ legkisebb kondomíniuma, még erre is rátesz egy lapáttal: Franciaország és Spanyolország nem egy időben gyakorolja felette a hatalmat, hanem felváltva. A terület minden hat hónapban gazdát vált egy kis ceremónia keretében.

17. Egy kanadai férfi, aki elveszett az erdőben, úgy hívta fel magára a figyelmet, hogy átvágott egy, az erdőn keresztül futó nagyfeszültségű távvezetéket.

A terve sikerrel járt, órákon belülmegtalálták őt az elektromos művek helyszínre érkező munkatársai.

18. Éjszaka is keletkezhet szivárvány.

Ez a jelenség a holdszivárványnevet kapta, és mint azt a neve is sugallja, a Holdfény hatására jön létre.

19. A Holt-tenger vízszintje a tengerszint alatt található.

A Holt-tenger vízszintje mindenévben 1 métert csökken. Most épp 430 méterrel a tengerszint alatt található. Ez persze csalóka, hisz a Holt-tenger a nevével ellentétben valójában nem tenger, hanem egy rendkívül sós vizű lefolyástalan tó Izrael és Jordánia határán.

20. Az Appalache-hegység magassága folyamatosan csökken, míg a Himalája magassága folyamatosan nő.

Ez egyrészt azért is érdekes, mert azAppalache-hegység egykoron vélhetően magasabb volt, mint a Himalája, másrészt pedig azért, mert mivel a Himalája legmagasabb hegye, a Csomolungma minden évben kb. 4 milliméterrel nő, ezért az azt megmászó hegymászók valójában minden évben egyre magasabb és magasabb pontra juthatnak.

21. A Diomede-szigetcsoport két szigete kevesebb mint 4 kilométerre van egymástól, mégis 21 óra az időeltolódás a két sziget között.

A két sziget távolsága.

A Diomede-szigetek egy szigetcsoport a Bering-szoros közepén. Két tagja van, a Nagy-Diomede Oroszországhoz, a Kis-Diomede az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik. A két államszövetség szárazföldi területei közötti távolság itt mindössze 3,8 km a távolság, az időeltolódás mégis 21 óra a két szomszédos sziget között.

Bónusz: a Chichén Itzá piramis belsejében egy rejtett pince található.

A tudósok azonban egy közelmúltban tett elektro-tomográfiai vizsgálat során kiderítették, hogy a talajrétegben található vízmennyiség erodálhatja a talajt, amely így a piramis pincéjét tönkretéve akár az egész piramis megsemmisüléséhez is vezethet.

forrás

15 kép Dél-Koreából, ami érdekes dolgokat tár fel az ország életéről

19 élethelyzet, ami valószínűleg minden macskagazdi számára ismerős