in

23 tény Új-Zélandról, ami elsőre teljesen összezavarhatja és meglepheti az embereket

Az iskolai földrajz órákon nagyon keveset beszélnek Új-Zélandról, pedig egy csodálatos kis hely. Ausztráliától nem messze egy picinyke szigeten található, melynek távolsága megegyezik egy Moszkva és Párizs közötti távolsággal. Az ott élő emberek nagyon meg tudnak sértődni, ha ausztráloknak állítják be őket, mivel ők nem azok. Az országban ma már több nemzetiség is él, többsége európai, de Ázsiából is érkeztek emberek, és rajtuk kívül élnek még itt maorik és polinézek is.

Mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy elhozunk nektek jó pár érdekességet erről az országról és helyi lakosairól.

1, A helyiek mezítláb sétálnak, de nem csak otthon, hanem az utcán is. Az így közlekedő emberek mindenütt megtalálhatók: a belvárosban, a legközelebbi szupermarketben vagy a bevásárlóközpontokban.

2, Új-Zéland betiltotta az eldobható műanyag zacskók használatát. Ehelyett ingyen kartondobozokat adnak a szupermarketekben, hogy a vásárlók abba tudjanak pakolni.

3, A boltba vezető úton, több tábla is emlékeztet arra, hogy mindig vigyél magaddal zacskót, ha vásárolni mész. De, ha elfelejtenéd, akkor ingyen és bérmentve adnak egyet kölcsönbe, amit majd használat után vissza kell juttatni a boltba.

4, Üzemanyag hulladékból? Miért ne? – Egyébként ez a megmozdulás elég gyakori ebben az országban.

5, Egy szupermarket lánc, ami ingyen elvehető gyümölcsöket rak ki, hogy a vásárlók vásárlás közben is ehessenek.

6, Ezek a kocsik láthatók a helyi szupermarketekben: bal oldali- mozgáskorlátozottak számára, jobb oldali – gyermekes vásárlók számára.

(Egyébként, minden szupermarketben vannak nedves törlőkendőkkel ellátott dobozok, amivel a bevásárlás előtt meg tudod tisztítani a kocsi fogantyúit.)

7, A Countdown szupermarket lánc minden szerdán úgynevezett „csendes vásárlási órát” tart az autizmussal élők számára.

(A “csendes óra” alatt kikapcsolják a zenét, az alkalmazottak nem tologatják a fém bevásárlókocsikat, illetve megpróbálnak kevesebb zajt kelteni.)

8, A helyiek még nulla fok körül is pólót, rövidnadrágot és papucsot viselnek. Ezzel már gyerekkoruk óta edzik a szervezetüket, így kevesebb alkalommal lesznek betegek.

9, Az orvosi intézmények alkalmazottai rendszeresen eljárnak a helyi óvodákba és mesélnek a gyerekeknek a különféle betegségekről illetve arról, hogyan nyújthatnak elsősegélyt maguknak vagy másoknak.

(Az orvosok még egy speciális dalt is lejátszanak a gyerekeknek, amely elmagyarázza, hogyan kell mentőt hívni, ha az édesanyjuk hirtelen rosszul lesz. Mivel egy nagyon népszerű dal, ezért minden kisgyermek fejből ismeri)

10, Az óvodákba járó gyerekek szüleit felkérik, hogy menjenek el és mutassanak be valamit, ami a munkájukhoz vagy a kultúrájukhoz kapcsolódik.

11, Új-Zélandon egyáltalán nincsenek szúnyogok és kígyók. Viszont helyettük sok más érdekes állattal lehet találkozni.

12, Új-Zéland hivatalosan is elismerte, hogy minden állat intelligens és ugyanolyan érzésekkel rendelkeznek, mint az emberek.

(Az állatokkal folytatott kegyetlenség itt bűncselekménynek minősül. A vadon élő állatok vadászata és csapdába ejtése szintén tilos. Az Új-Zélandi “Agriculture & Investment Services” honlapja részletezi a háziállatok igényeit, amelyeket egy embernek teljesítenie kell.)

13, Az Új-Zélandi Nemzeti Akváriumban rendszeresen kiválasztják a hónap legjobb és legrosszabb pingvinjét.

(“Martin úgy viselkedik, mint Casanova, és megpróbálja ellopni mások barátnőjét.” “Dora kísérő nélkül megy az etetőállomáshoz.”)

14, A tengerparton ülő vagy sétáló kaszások, nem egy vicc tárgyát képezik, hanem komoly jelentéssel bír. Ezt a megmozdulást a kormány találta ki, mellyel felhívják az emberek figyelmét a vízben történő esetleges veszélyekre.

15, A buszokon felszállásnál minden utas köszön, leszállásnál pedig elköszön és megköszönik az utazást. Idősebb utasok esetén a busz megáll, és csak abban az esetben indul el, ha már leültek.

16, Sok busznak van speciális kerékpár-tartója elől.

17, Az emberek gyakran hagyják a feleslegessé vált tárgyaikat az utcán egy “ingyenes” felirattal, hogy bárki magához vehesse, ha megtetszik neki.

18, Az utcaneveket nem az épületeken, hanem a kereszteződésekben jelzik, így kevesebb esély van arra, hogy eltévednek az emberek a városban.

19, Új-Zélandon nem kemény a víz

(A családunk egy éve használja ezt a vízforralót, és még soha nem kellett kitisztítanunk.)

20, A mezőgazdaság védelme érdekében az állam megtiltotta az otthoni kertészkedést. Ha valaki mégis szeretne a saját udvarában ilyent csinálni, külön engedély kell hozzá.

21, Az aucklandi repülőtéren található egy 4,5 méteres Gimli-szobor.

22, Új-Zéland a világ második legbékésebb és legbiztonságosabb országa. Az első helyet Izland kapta meg.

23, Új-Zélandon valóban éltek olyan házaspárok, akik ugyanazon a napon haltak meg. Ez a pár például 67 évig élt boldog házasságban.

Na mit szóltok?

forrás

Emlékeztek még Kate Moss-ra? Így néz ki napjainkban!

Ez a 16 ritkán látott történelmi fotó megmutatja a legfontosabb eseményeket, amiről lemaradtunk.