in

Mi teszi igazán különlegessé az apa-lánya kapcsolatot?

Egy tökéletes családhoz mindkét szülőre szükség van. Alapvető tény, hogy a fiúk anyásak, míg a lányok apásabbak. Természetesen a nevelésben továbbra is az anyáé a fő szerep. Ez mindig is így volt. Egy kislány életében azonban rendkívül meghatározó szerepe van az apának is. Bármennyire is igyekszik az anya, egy leendő nő életében az első férfi szerepét az apa tölti be. Ez kihatással lesz a későbbiekben. Hogy miért?

Boncolgassuk egy kicsit ezt a dolgot.

Egy apa rendkívül fontos a lánya érzelmi fejlődéséhez.
Az apa különös figyelme egyfajta biztonságot, kényelmet, önbizalmat és magabiztosságot biztosít a lánya számára. Ezek hatására alakulhat ki a nőiessége, önbecsülése, melyek elengedhetetlenek a gyengébbik nem tagjai számára, hogy a jövőben sikeresek lehessenek. Egy apa számára a lánya mindig is prioritást élvez. Ő a büszkesége és a szeme fénye. A jó viszony hatására a lány figyelemre méltónak érezheti magát, ha az apától, mint férfitól tiszteletet, udvariasságot és szeretet tapasztal. A későbbiekben tőle kapja az első pozitív visszajelzéseket, melyek a nőiességének kialakulásában fontos szerepet játszik. Az apától eredő dicséret vagy elismerés hatalmas jelentőséggel bír.

Kevesebb félelme lesz a későbbiekben. Tudja, hogy kell reagálni az udvariasságra és a szeretetre, ha ez a gyermekkora óta átjárja az életét.

Az apa-lánya kapcsolat különösen egyedülálló. A férfi sok esetben a tenyerén hordozza a lányát és tudja, hogy egy csíntalan mosollyal bármikor leveheti a lábáról. Viccesebbek és kalandosabb lelkűek mint az anyák. Egy férfiben több energia lehet a bolondozásra, hancúrozásra.

Egy jó apa-lánya viszony segíthet neki a férfiakkal való kommunikálásban, pszichológiai hozzáállásban és abban, hogy megfelelő társat találjon magának az életben. Amennyiben egy lány apa nélkül nő fel, sok esetben tekint a férfiakra idegenként. Így körülményesebb megnyílnia és nehezebben talál maga mellé valakit. A pénzügyekhez fűződő viszony is az apával való kapcsolat hatására alakul ki. Az elégedetlenség, türelmetlenség és a szülők iránti tisztelet befolyásolhatja a pénzzel való bánást is.

Kis korban még nincs különbség az apa-lánya és az apa-fia kapcsolatok között. Anya otthon van a picivel, míg apu dolgozik. Ez az alapvető családmodell. Ilyen esetben a férfi képezi a gyermek számára a külvilágot, amely érdekes és ismeretlen.

Nem csak az a fontos, hogy az apa miként bánik a lányával. Egy kislány életében hatalmas sebet ejthet az is, ha azt látja, hogy a szülők nem értik meg egymást. Ha egy anyát sokszor megbánt a férje, akkor ez rendkívül elidegenítheti a lánygyermeket a férfiaktól. Sosem fog bennük igazán megbízni. Egy válás, számukra sokkal nagyobb törés az életben, mint egy fiú számára. Egy férfinak úgy kell viselkednie a lányával és a feleségével, hogy mindketten védelmezőként és támogatóként lássák. Sok esetben keresnek a nők olyan férfit maguk mellé, akik valamilyen formában emlékeztetik az apjukra.

Sok férfi beszámolt arról, hogy nehezen talál közös aktivitást a kislányával. Távol áll tőle a babázás, és a csajsziskodás. Egy lánygyermek nem csak ennyit tud. Rendkívül fontos az apa fizikai és érzelmi jelenléte. Az ő érintése, gondoskodása és persze a közös tevékenységek. Lehet az autószerelés, kerti munkák, horgászás. Az igazi mély beszélgetések az élet nagy dolgairól is mind az apára hárulnak. Fontos számára a férfi véleménye és, hogy elmondhassa neki a sajátját.

Egy szülő számára elengedhetetlen a rugalmasság. Nehéz elfogadni, hogy apa pici lánya érett nővé válik, és már nem fogad el mindent, vagy másképp mint hajdanán. Ha egy apa nem tudja elfogadni a lánya nővé érését, az borzasztó károkat okozhat kettejük kapcsolatában és a tini lelki életében.

Ha a szülők elválnak, akkor az egy minta és útmutatás, hogy miként lehet egy kapcsolatot normálisan rendezni, elengedni, lezárni és felülkerekedni a sérelmeket. Ez bármilyen szülő-gyerek kapcsolatra érvényes. Ha a válás után az apa nem tud elegendő időt tölteni a lányával az mindkét fél számára nehéz. Fontos, hogy a közös időt aktívan és jól töltsék el, úgy nem vezet a dolog eltávolodáshoz vagy a kapcsolat megromlásához.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

forrás

Elképesztő látvány vár ránk – Hamarosan jön a “Telihó Hold”

Megtagadta a koronavírus elleni oltást, ezért kirúgták a pincérnőt