in

Most jött: egy gyermek is életét vesztette a horvátországi földrengésben – Drámai felvételek a helyszínről!

A rengést Magyarország szinte teljes területén lehetett érezni, szerkesztőségünkbe folyamatosan záporoznak az e-mailek, melyben arról adnak számot, hogy mit tapasztaltak a rengés pillanataiban. Az erről szóló részletes híradásunkat itt olvashatják el.

Érintett országok: Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Németország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Ausztria

Az egyik horvát lap tudósítása szerint 13.35-kor újabb rengés volt tapasztalható. A Jutarnji információi szerint Petrinja városa teljesen megsemmisült, óriási az anyagi kár, több épület teljesen tönkrement. Mint írják a rengést Horvátország egész területén érezték, de Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Szerbiában és még Olaszországban is tapasztalható volt. A lap egész pontosan úgy fogalmaz, hogy a földrengés egészen Nápolyig érezhető volt.

Darinko Dumbovic, a város polgármestere azt közölte egy gyermek életét vesztette a település egyik terén. Az N1. értesülései szerint egy 12 éves lány az áldozat.

Egy apát és gyermekét is kihúzak egy többszintes lakóépületből, őket mentővel kórházba szállították. Úgy tudni, hogy a gyermek életét vesztette, ám, hogy ő e a 12 éves kislány, aki meghalt, az egyelőre nem ismert.

A polgármester továbbá elmondta, hogy általános pánikhangulat van, az emberek a hozzátartozóikat keresik. Azt írják Andrej Plenkovic horvát kormányfő is elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek, legalább 300 katona igyekszik a helyszínre.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

“Az embereket kihúztuk az autóikból, nem tudjuk mennyi halott és sebesült van. Azt is hallottam, hogy egy óvoda összeomlott, de szerencsére az óvodában nem volt gyerek.” – mondta a polgármester.

A lap azt írja, hogy a város központja gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a mentési folyamatok jelenleg is zajlanak. Időközben pedig Zoran Milanović elnök és Andrej Plenković miniszterelnök is megérkeztek Petrinjába. Azt írják a horvát hadsereg segítséget nyújt a pusztító földrengés által okozott károk elhárításában, ezt a Honvédelmi Minisztérium tudatta, akik azt is kiemelték, hogy a honvédelmi miniszter, Mario Banožić is Petrinjában tartózkodik.

A lap beszámolója szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette, hogy az EU Horvátországgal van és felkérte Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztost, hogy haladéktalanuk utazzon Horvátországba.

Úgy tudni 20 sérültet vittek be a sisaki kórházba, közülük ketten súlyosan megsérültek: a lap azt írja mindenki Petrinjából származik.

forrás

19 élethelyzet, ami valószínűleg minden macskagazdi számára ismerős

Tényleg ez vár ránk? Úgy néz ki oltási könyv nélkül korlátozni fognak minket?