in

AngryAngry CryCry OMGOMG WTFWTF CuteCute LOLLOL LoveLove

Tényleg ez vár ránk? Úgy néz ki oltási könyv nélkül korlátozni fognak minket?

Gulyás Gergely a tájékoztatón elmondta: az adatok alapján úgy tűnik, egyértelműen túl vagyunk a járvány csúcspontján. Több mint 5000 Pfizer-oltóanyag érkezik hamarosan az országba, így a két ünnep közöttt meg is kezdhetik a covid-betegeket kezelő osztályok dolgozóinak oltását. A Pfizer további szállítmányaival kapcsolatban még van bizonytalanság, de a kormány a kínai és az orosz vakcinák gyártóival is tárgyal – Gulyás szerint elegendő mennyiségű vakcinát kötöttek le.

Több mint 300 ezren regisztráltak már a vakcinára, illetve az is kiderült, hogy a két ünnep között érkező Pfizer-oltóanyag után a következő napokban ígérik az újabb szállítmányt. A kínai vakcinát már itthon vizsgálják, ha nem veszélyes, biztosan engedélyt kap Több országban egyébként már oltanak ezzel, mert megbízhatónak minősítették. Gulyás elmondta: ha megvan az engedély, Kínából idén akár félmillió-egymillió vakcina jöhet, de csak biztonságosnak minősített vakcinával oltanak majd.

Persze, vannak, akik még így is bizonytalanok abban, hogy beoltassák-e magukat. Pedig elképzelhető, hogy a jövőben, ha bizonyos tevékenységekről nem akar lemondani az ember, kénytelen lesz rábólintani a vakcinára.

Gulyás Gergely ugyanis egy kérdésre válaszolva azt mondta, egészen biztos, hogy lesznek olyan szabályok, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában, amelyek bizonyos esetekben különbséget tesznek majd azok közt, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve akik nem. Gulyás úgy gondolja, az oltási könyv a tömeges oltást követő hónapokban fontos dokumentum lesz az útlevél és a személyi igazolvány mellett. Egészen biztos, hogy légitársaságok is hoznak majd ilyen szabályokat, ahogy a koncertszervezők is megtehetik.

Ha valóban tervben vannak ilyen szabályozások, akkor elképzelhető, hogy a jövőben csak oltási könyvvel utazhatunk például repülőgépen, illetve vehetünk részt olyan, nagy tömegeket vonzó programokban, mint a színház, a koncert, a mozi. Persze, ezen egyelőre korai gondolkodni, mert a tömeges oltás még nem kezdődött meg, tehát egyelőre nem tudni, utána mi lesz: kormányzati döntéssel határoznak-e mondjuk az oltási könyv szükségességéről bizonyos szolgáltatások esetén, vagy a szolgáltatókra bízzák, mit tesznek, esetleg semmiféle velejárója lesz annak, ha valaki „oltatlanul” megy közösségbe, vesz igénybe bizonyos szolgáltatásokat, mint amilyen például egy repülőút.

Gulyás Gergely egy fél mondatában még az oltás lehetőségével nem élő egészségügyi dolgozók kapcsán is megemlített valamit, ami némi betekintést ad a még homályos közeljövőbe:

A kérdés az volt, hogy kötelezővé teszik-e az oltást az egészségügyi dolgozóknak. Gulyás válasza az volt, hogy önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodnak, így elképzelhetetlen, hogy bárkit erőszakkal oltsanak be. Az egészségügyi dolgozóknak többszörösen ajánlott, hogy az oltóprogramban részt vegyenek, még akár konzekvenciákat is lehet ehhez kapcsolni”, de erőszakkal senkit nem oltanak be.

Vagyis Gulyás Gergely fenntartotta annak lehetőségét, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik nem élnek a vakcina adta lehetőséggel, esetleg valamiféle külön elbírálás alá esnek a jövőben. Arról, hogy lesz-e ilyen, és ha igen, mi lesz az, korai lenne találgatásokba bocsátkozni, de egy oltatlan egészségügyi dolgozó esetében adná magát például, hogy a saját védelmében ne foglalkozhasson covidos betegekkel, vagy más, hasonló intézkedés, ha egyáltalán lesz ilyesmi. Hogy esetleg lehet, arra egyelőre csak Gulyás Gergely szavaiból lehet következtetni.

forrás

Most jött: egy gyermek is életét vesztette a horvátországi földrengésben – Drámai felvételek a helyszínről!

Mennyire mély az óceán és mi is található benne pontosan?