in

Dél-Korea és az USA nyolc rakétát indít válaszul Észak-Koreára

Dél-Korea és az Egyesült Államok válaszul Észak Korea nyolc rakéta vasárnapi kilövésére hétfő reggel további nyolc rakétát lőtt ki a Koreai-félsziget keleti partjainál lévő vizekre.

Hetet Dél-Korea, egyet pedig az Egyesült Államok lőtt ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint, amely szerint ezek azt mutatják, hogy „még ha Észak-Korea több helyről is provokál rakétákkal, (Dél-Korea és az Egyesült Államok) képes és készen áll arra, hogy azonnal precíz csapást mérjen”.

Észak-Korea vasárnap nyolc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki az ország több helyszínéről a Koreai-félszigettől keletre fekvő vizekre – közölte a vezérkari főnökök egyesített bizottsága, amely „súlyos provokációnak nevezte az akciókat, amelyek nemcsak a Koreai-félsziget, hanem a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását is sértik”.

A rakétacserére akkor került sor, amikor Észak-Korea fokozza provokációit a térségben, miközben egyre nagyobb az aggodalom, hogy Phenjan nukleáris kísérletre készül.

A május 10-én hivatalba lépett új dél-koreai elnök, Yoon Suk Yeol megválasztását követően Szöulban megváltozott az észak-koreai agresszióval szembeni hangnem. Yoon következetesen hangsúlyozta, hogy keményebb álláspontot képvisel Észak-Koreával szemben, és hogy meg kívánja erősíteni a déli hadsereget – ez eltér elődjétől, Moon Jae-in-től, aki a párbeszédet és a békés megbékélést támogatta.

Az elnök a hétfői dél-koreai emléknap alkalmából tartott beszédében fogadkozott, hogy „határozott és szigorú” választ ad az észak-koreai provokációkra.

Észak-Korea vasárnapi kilövése a harmadik rakétakísérlete volt Yoon hivatali idejének kezdete óta, és a 17. idén.

Phenjan előző rakétaindítására május 25-én került sor, amikor Joe Biden amerikai elnök ázsiai útjáról visszatért az Egyesült Államokba. Biden útja során megállt Szöulban is, ahol az amerikai elnök és dél-koreai kollégája megállapodtak abban, hogy megbeszéléseket kezdenek az elődje, Donald Trump idején leállított közös hadgyakorlatok újraindításáról és esetleges kiterjesztéséről.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea is rakétákat lőtt ki válaszul a május 25-i észak-koreai rakétaindításra. A hétfői kilövéssel együtt Dél-Korea idén háromszor lőtt vissza, miután 2017 óta szünetel.

A rakétakilövéseket mindkét oldalon erődemonstrációnak tekintik, és nem konkrét célpontok ellen irányulnak. A rakéták jellemzően a tengerben landolnak.

A legutóbbi észak-koreai kilövés egy nappal azután történt, hogy a dél-koreai és az amerikai haditengerészet befejezte háromnapos közös hadgyakorlatát a japán Okinawa előtti vizeken – erősítette meg a CNN-nek a dél-koreai hadsereg.

Fumio Kishida japán miniszterelnök is „határozottan tiltakozott” a legutóbbi észak-koreai kilövés ellen, és vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy az ENSZ-határozatok egyértelmű megsértése, míg Nobuo Kishi védelmi miniszter „példátlannak” nevezte az esetet, és megerősítette, hogy legalább hat, de valószínűleg több Észak-Korea által kilőtt rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül esett le.

Vasárnap az amerikai fegyveres erők és a Japán Önvédelmi Erők is közös gyakorlatot tartottak Észak-Korea többszöri rakétakilövését követően – közölte az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság közszolgálati osztálya.

Az amerikai és a japán erők „kétoldalú ballisztikus rakétavédelmi gyakorlatot” tartottak, hogy „demonstrálják az amerikai-japán szövetség felkészültségét a regionális fenyegetésekre való reagálásra” – áll a közleményben.

A japán vezérkar szerint a gyakorlat megerősítette mindkét haderő készenlétét, „demonstrálva a Japán és az Egyesült Államok közötti szoros együttműködést a ballisztikus rakétafenyegetés kezelésében, és tovább erősítve a Japán-USA szövetséget”.

Moszkva szerint a szankciós csomag tönkreteszi az EU-t.

18 férfi, akinek a különleges képessége, hogy bármikor képes bajba kerülni