in

Súlyos dollármilliárdokba fájt Zuckerbergnek a Facebook leállása

Mint köztudott, a Facebook mellett a tulajdonában lévő Instagram, Messenger és WhatsApp szolgáltatásai is összeomlottak hétfőn, állítólag szerverhiba miatt. Ez a majdnem 7 órányi leállás nagyon komoly hatással volt a cég részvényeire. A papírok több mint 5 százalékkal estek, ami azt jelenti, hogy a Nasdaqon jegyzett részvény árfolyama nagyjából 335 dollárról egészen 323 dollárig zuhant.

A Facebook piaci kapitalizációja – amely alapján a világ hatodik legnagyobb cége – 967 milliárd dollár volt pénteken, míg hétfő estére – a leállás miatt – 913 milliárd dollárra esett. Ez azt jelenti, hogy 54 milliárd dollárral, vagyis nagyjából 16 560 milliárd forinttal zuhant a Facebook értéke, amely megközelítőleg az egyharmada a tavalyi magyar GDP-nek, amely a Világbank adatai szerint 155 milliárd dollár volt – írt az Index. A hírek szerint alig néhány óra alatt 7 milliárd dollárral csappant meg a Facebook alapító-tulajdonosának, Mark Zuckerbergnek a vagyona. Ez már az az összeg, ami neki is nagyon fájhatott, noha így is 120,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Nem az első pofon ez az elmúlt hetekben a részvényeseknek azok után, hogy szeptember közepe óta folyamatosak az ügyek a közösségi hálózat körül, és egyre esik a cég részvényeinek az ára – írta a 444. Az FB egykori alkalmazottja, Frances Haugen három hete szivárogtatott ki a cégről kellemetlen információkat a Wall Street Journalnek; ebből derült ki, hogy a Facebook többmilliós taglétszámú elitklubokat működtetett olyan felhasználókból, akik mentesültek a moderáció alól, illetve hogy tudatában voltak annak, mennyire pusztító hatással van az Instagram a kamaszok személyiségfejlődésére, mégsem léptek ez ellen semmit. Az utóbbi hetekben 15 százalékos részvényárcsökkenést szenvedett el a vállalat, amit a mostani leállás miatt további 5 százalékos esés követett.

forrás

akciós fonal

Akciós fonal 2021-ben

20 nő, aki úgy döntött, hogy egyéniségét egy új hajszínnel emeli ki és megütötte a főnyereményt