in

Operatív törzs: oltassák be magukat a háziorvosok, mert hamarosan nagy feladatuk lesz!

Fontos:

  • A háziorvosok oltassák be magukat, mert hamarosan ők végzik a lakosság beoltását!
  • Ha az oltóanyagot kiveszik a mínusz 70 fokos tartályból, rendes hűtőben tárolva még 5 napig lehet felhasználni, tovább nem!
  • 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be eddig, s mindössze 5 esetben jelentkezett olyan, múló tünet, amit bejelentettek, ezek mindegyikét kivizsgálják. Jellemzően kiütésekről és izomremegésről van szó.
  • Aki megkapta az oltást, de még nem alakult ki benne a védettség, az az oltás beadása és a védettség kialakulása közötti időben, ha találkozik a vírussal, megfertőződhet, illetve tovább is adhatja a fertőzést, ezért kell vigyázni az oltás megkapása után is.

A tájékoztatón elhangzott:

Éjfélkor feloldották a tiltást az Angliából érkező repülőgépekre. Az érkezőknek automatikusan karanténba kell vonulniuk, külön járványügyi határozat nélkül is – ismertették a tájékoztatón.

Müller Cecília:

A tisztifőorvos szokás szerint a járványügyi adatokkal indított, kiemelve, hogy az aktív fertőzöttek száma csökken. A részletes adatokat itt találja.

  • Az elmúlt napon 52 éves volt a legfiatalabb elhunyt.
  • Nem változott azon krónikus betegségek köre, amelyek alapbetegségként fellelhetőek az elhunytaknál: jellemzően szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségekben szenvedtek a betegek, amely kórok az egész társadalom egészségi állapotát is tükrözik.
  • Emelkedik a gyógyultak száma. A mintavételek vonatkozásában most frissítik a koronavírus-tájékoztató honlapot: az elmúlt 24 órában több mint 22 ezer tesztet végeztek, így összesen több min 2,7 millió mintavétel történt a járvány kezdete óta – mondta a tisztifőorvos.
  • Már közel 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Az oltópontok nagy forgalmat bonyolítanak le, ezért Müller Cecília azt javasolja, az egészségügyi dolgozók ne csak telefonon keressék az oltópontokat, hanem az e-mail-címeket is használják. Az oltópontokon kívül városi kórházban lehet oltakozni, de ott csak az ottani dolgozókat oltják. De tervezik, hogy bevonják ezeket a kórházakat is az oltópontok körébe, illetve tervezik, hogy a háziorvosokat is bevonják a munkába: ezért kérik, utóbbiak oltassák be magukat, mert számítanak rá, hogy oltóorvosokként ők is részt vesznek majd a lakosság beoltásában.

Müller Cecília az idősotthonok orvosait is arra kérte, oltassák be magukat, mert az ott lakókat és dolgozókat az ő segítségükkel oltják majd be az intézményekbe küldött oltócsoportok.

A munkát először a nagyobb idősotthonokban kezdik.

Fontos, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik naponta betegekkel érintkeznek, függetlenül attól, melyik területen, éljenek az oltás adta lehetőséggel. Az országba érkezett az elmúlt napon is oltóanyag, azzal összesen az eddigiekkel együtt 78 ezer embert lehet beoltani.

Rendőri intézkedések:

215 ember hagyta figyelmen kívül a maszkviselési szabályokat. 190 ember ellen azért intézkedtek, mert olyan közterületen nem vettek maszkot, ahol kellett volna. Tömegközlekedési eszközökön 5, üzletekben 20 ember ellen kellett intézkedni.

A kijárási tilalommal összefüggésben tegnap 379 emberrel szemben intézkedtek.

Kérdésekre adott válaszok:

Meghosszabbítja-e a kormány január 11. után is a szigorú védelmi intézkedéseket? Válasz: A döntést a kormány hozza majd meg, de a járvány zajlik, a világban és körülöttünk is – mondta Müller Cecília, aki úgy véli, a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is.

Beazonosították Magyarországon az új koronavírus-mutációt? Válasz: egyelőre nem, bár számos vizsgálatot elvégeztek, amelyekben a vírus minden „porcikáját” átnézték. Aki beutazott Magyarországra szeptember 1-je után – 16 ezer emberről van szó –, náluk összevetették az itthoni adatbázisban lévő adatokkal. Aki közülük két héten belül fertőzötté vált, az ő mintáikat vizsgálják. Hamarosan újabb eredmények érkeznek, de eddig még nem azonosították az angliai mutációt.

Influenza elleni vakcina van elég? Válasz: még egy kevés vakcina maradt, várják a következő szállítmányt, 360 ezer FluArt vakcinát, tehát ha még szeretne valaki influenza elleni oltást, lesz rá lehetőség. A legutóbbi szállítmányból már csak néhány ezer adag maradt. Az emberek védettek lettek, a járványos küszöbérték felét értük el az influenzavírus vonatkozásában, tehát jelenleg influenzajárvány Magyarországon.

Továbbadhatja a betegséget, aki megkapja az oltást, ám mégis megfertőződik? Válasz: Igen, ha valaki megkapja az oltást és mégis megfertőződik, az azt jelenti, hogy nem alakult ki nála a megfelelő védelem, és ha ilyenkor találkozik a koronavírussal, ő maga is megbetegszik és tovább is adhatja.

Alkalmasak a háziorvosi rendelők a tömeges oltások lebonyolítására? Válasz: Igen, alkalmasak, itthon jellemzően mindig is a háziorvosi rendelőkben oltottak. Ez szervezési feladat főként. A rendelőkben az eszközök megvannak, a hűtők is rendelkezésre állnak, amelyekben bizonyos ideig tárolható a vakcina.

Vidéki oltópontok alkalmasak a feladatuk ellátására? Válasz: Minden oltóponton rendelkezésre állnak az ultramélyhűtők. Ha onnan kiveszik az oltóanyagot, fél óra alatt kiolvad, majd megfelelő higítással beadható az oltás. Ahol nincs ilyen ultramélyhűtő, ott az oltóanyag 5 napon át még biztonsággal tárolható normál hűtőben, de 5 nap alatt fel kell használni. Tehát ezért szükséges a bejelentkezés, az időben érkezés, hogy csak annyi oltóanyagot vigyenek ki ezekre a helyekre, ahányan aznap oltakozni akarnak. Tehát a mínusz 70 fokból történő kivétel után, rendes hűtőben tárolva 5 nap áll rendelkezésre az oltás beadására.

Milyen tüneteket észlelnek a Magyarországon beoltottak? Válasz: 21 ezer beoltott egészségügyi dolgozó után 5 eseményt jelentettek: kiütések, izomremegéses tünet, tehát múló reakciók, amelyek a jelek szerint nem súlyosak. Minden esetet a gyártó is és a gyógyszerészeti intézet is kivizsgál.

forrás

Pár perce jött EZZEL SOK magyar álma válik valóra! Olyat jelentett be Novák Katalin, amit alig tudunk elhinni

20 fotó, ami bizonyítja, hogy az igazi szeretet a részletekben rejlik